2024.04.25. - Márk

Az orosz gazdagok egzotikus világa

Moszkva - A gazdasági válság ugyancsak érezteti hatását a moszkvai Rubljovka környékén, ahol az orosz dúsgazdagok élnek: már sokallják a 720 rubelt - mintegy 4615 forintot - egy kiló krumpliért, s az élelmiszerbolt eladója csodálkozva súgja: elkezdték nézni az árcédulát.

Igaz, másutt Moszkvában egy kiló burgonya ára 20 rubel (128 forint), s a nagyon drága import sem kerül többe 640 forintnyinál.
Némelyik butik eltekintett a nagy külföldi divatházak legújabb kollekcióinak beszerzésétõl, és sok boltban korán megkezdõdött a leértékelés. Akadt azonban olyan kereskedõ is, aki épp ellenkezõleg, ismerve vevõit, megemelte árait, azon az alapon, hogy Európa legdrágább boltjában vásárolni önmagában is státuszszimbólum.

De a helybeli milliárdosok már panaszkodnak, fõleg azok, akik csak néha látogatnak haza mondjuk Monte Carló-i villájukból. A Komszomolszkaja Pravda címû lap egy ilyen hölgy blogját idézte. Az illetõ beszámolt arról, hogy hirtelen kellett ebédet varázsolnia Moszkvában vendégeinek, s minden szükségest összekapkodva a legközelebbi boltban, csak otthon döbbent rá, hogy 28 ezer rubelt - közel 180 ezer forintot - költött arra, ami a szintén nem olcsó Monte Carlóban legfeljebb 33 ezer forintnyiba került volna.

Errefelé az éttermekben is legalább tízszer annyit kérnek, mint egy jobb moszkvai vendéglõben.

Igaz, ezen a környéken takarítónõt a Fülöp-szigetekrõl, nevelõnõt Angliából hozatnak: a takarítónõ bére egy átlagos orosz nyugdíj több mint tízszerese, de "megrendelése" - kiválasztása, utaztatása - 1,3 millió forint, és a kereslet egyelõre nem csökken. Angol nevelõnõket - akiknek fizetése a takarítónõkéhez képest dupla, plusz az egyéb költségek - mostanában már alig hozatnak.

A helybeli kereskedõk szerint azonban válság ide, válság oda, az itteni lakosoknak változatlanul van pénze. "Itt mindenki megengedheti magának ma is, hogy a vacsorához elszopogasson egy üveg bordói bort 18 ezer rubelért (úgy 116 ezer forintért). De elkezdtek gondolkodni, hogy kell-e ez, meg hogy ízlik-e a bor. Eddig ugyanis éppen az ára volt a vonzó. Most meg azt figyelik, ízlik-e, amit vesznek, s már nem akadály, hogy az ár csak 3000 rubel (mintegy húszezer forint, egy máshol kapható drágább bor árának nyolc-tízszerese).

Egy kutatás kimutatta: a legtehetõsebb oroszok tavaly nyár óta a duplájára növelték közszükségleti cikkekre fordított kiadásaikat, talán valamiféle dacból, de jócskán csökkentették luxuskiadásaikat, s idén a luxuscikkek piacán 15 százalékos forgalomcsökkenésre számítanak Oroszországban. Ennek oka a kutatók szerint azonban nem annyira a bevételek válság okozta tényleges csökkenése, mint inkább az általános társadalmi riadalom.