2024.04.19. - Emma

Fiatalkorúak gyerekeket fosztogattak!

Sorozatban raboltak ki hasonló korúakat 13 és 15 év közötti gyerekek csoportokba verõdve az utóbbi két és fél hónapban Gyõr utcáin; a banda öt tagja elõzetes letartóztatásban van - közölte Reinhoffer Csaba gyõri kapitányhelyettes szerdán sajtótájékoztatón.

Az alezredes hozzátette: két gyerek esetében lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság, két 13 évesnek zárt intézetbeni elhelyezését kezdeményezte a rendõrség, egy testvérpár ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki, mivel õk ismeretlen helyen tartózkodnak.

Reinhoffer Csaba elmondta, hogy az elkövetõk általában 2-5 fõs csoportokban indultak portyára, elsõsorban pénzt és mobiltelefont zsákmányoltak áldozataiktól. Eddig 14 sértett ügyében nyert bizonyítást a bûncselekmény, a nyomozást azonban még folytatja a rendõrség.

Az esetek egy részében "csak" szóban fenyegették meg a tettesek a kiszemelt sértettet, s a megfélemlített áldozatok átadták a náluk lévõ értékeket. Több ízben viszont tettlegességre is sor került: megrúgták, vállon és arcon ütötték a bántalmazottat.

A bûncselekményekbõl származó pénzt az elkövetõk játéktermekben, internetes kávézókban költötték el.

A gyanúsítottak a bûncselekmények elkövetését elismerték, tetteik súlyát azonban nem érzik - mondta az alezredes.

Reinhoffer Csaba szólt arról, hogy már õrizetbe vették a legutóbbi rablás 14 és 15 éves elkövetõjét, akik kedden raboltak el háromezer forintot egy náluk egy évvel idõsebb gyerektõl.

A rablás bûncselekmény büntetési tétele 2-tõl 8 évig tartó, csoportos elkövetés esetén 5-tõl 10 évig terjedõ szabadságvesztés lehet - közölte az alezredes.