2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Eljött a filmekben megjósolt, interneten nyilvános öngyilkosságok ideje

És igen, eljött a filmekben megjósolt, interneten nyilvános öngyilkosságok ideje. Persze lefejezést eddig is lehetett nézni, sõt a rotten.com számos egyéb nyalánkságot is kínál, de a szemünk elõtt végbenõ önakasztás még új és megdöbbentõ.

Képzeljük csak el. Van egy barátunk, aki a fiatalokhoz hasonlóan depressziós, és baráti kapcsolatai is beszûkülnek az Internet széles világára. Mivel fel akarja magára hívni a figyelmet, sokszor öngyilkossággal fenyegetõzik. Errõl a széplelkek megpróbálják lebeszélni, de aki már ismeri a fajtáját, vagy aki túlságosan beleunt ebbe a tevékenységbe, az csak kikapcsolja a kommunikációs ablakot. Persze senki nem hitte volna, hogy egyszer tényleg felakasztja magát.

De valami hasonló történt. Ugyanis Lengyelországban egy fiatalember - korábbi ígéretét betartva - tényleg felakasztotta magát, miközben a webkamera élõben közvetítette az adást. A társalgópartnerei hiba próbálták lebeszélni tettérõl, az adást pedig több ezer ember nézte. Halála csak elsõ volt a sorban?

Persze dobálózhatnánk itt olyan közhelyekkel, hogy aki hülye halljon meg, meg a nép legalább megkapta a cirkuszt amire vágyott, de ennek azért kissé komolyabb következményei is lehetnek. Erre a csak spontán, chates felhívásra több ezer ember volt kíváncsi. Ha valaki épít erre egy kis üzletágat, meg reklámot, akkor könnyen több millió embert gyûjthet maga köré, szerte a világból. Ami - fejeként mondjuk öt dollárral számolva - szép kis összeg. Afrikában meg amúgy is vannak törzsi kivégzések, párezer dollárért simán közvetítenek ilyeneket.

Ha egy üzlet beindul, akkor viszont nem áll meg. A nép egyre látványosabb, esetleg tömeges közvetítéseket akarna, a perverzek meg rájönnének, hogy ily módon a nyolcéves szexrabszolga megerõszakolását is közvetíthetnék ugyanott - sõt a kettõt akár össze is lehet kötni! A pénz halom határa meg a vérpettyes ég. Attól sem kell tartani, hogy a hatóságok túl nagy gondot okoznának, hisz a kalózszervereket sem bírják lekapcsolni, így itt se érnének el túl nagy eredményeket.

De mielõtt ilyen és effajta jövõt vizionálnánk, talán jobb lenne a saját házunk táján körülnézni. Ugyanis mind a fiatal, mind az õt felnevelõ és kivégzését végignézõ társadalom defektje a történet másik és szomorú oldala. Ne higgyük, hogy nálunk nincsenek hasonló defektek. Így kivégzések nézése helyett járjunk inkább jógázni, és akkor mindenki jobban jár.