2024.04.25. - Márk

A legszebb sonkák szépségversenye

A szépségversenyek résztvevõi általában a fittek, tökéletesek, zsírpárnáktól mentesek, a hétvégén Algyõn felvonuló szépségek azonban mások lesznek, a Csongrád megyei településen ugyanis a legszebb sonkákat, tepertõket és kolbászokat díjazzák majd.

A településen szombaton elsõ alkalommal megrendezett böllérnap, az Elsõ Algyõi Disznólkodás estéjére már biztos, hogy mindenkinek csak a szeme fogja kívánni a finomságokat. A nap során ugyanis lesz minden, mi szem-szájnak ingere, és bárki kóstolhat a disznóvágáson készült finomságokból.

Bakos István, a szervezõ Algyõi Lovasklub elnöke az MTI-nek pénteken elmondta: a programok hajnalban kezdõdnek a bemelegítéshez nélkülözhetetlen pálinkával. Ezután négy sertést vágnak le, köztük a település kétszázhúsz kilós disznaját. A gasztronómiai versengésre három csapat - civil szervezetek - és Algyõ vezetése nevezett, így köztük dõl el, kinek a legszebb a disznótorosa. A feldolgozás során hurka, kolbász, és pörkölt készül. A falu apraja- nagyja napok óta lelkesen dolgozik, így biztos, hogy lesz májas, és kemencében sült finomságok is.

A talpalávalót lakodalmas zenekarok húzzák majd egész nap, és ha valaki kifárad a táncban, végigjárhatja a disznóvágáshoz kapcsolódó rögtönzött tárlatot a helyszínen, a Tájházzal szembeni téren.