2024.04.25. - Márk

Egy hét éves kisfiú posztumusz Bátorság érdemrendet kapott!

Jevgenyij Tabakov hétéves kisfiú családjának átnyújtották a Bátorság érdemrendet a Moszkva melletti Noginszkban: a kisfiú 11 éves nõvérét próbálta megvédeni, amikor a támadó megölte.

Tabakovék lakásába tavaly november végén rontott be egy 34 éves, büntetett elõéletû rabló, és felszólította a gyerekeket, mondják meg, hol vannak az értékek. Amikor a gyerekek azt mondták, nem tudják, a férfi nekiesett a 11 éves kislánynak, s kezdte letépni a ruháját. Ekkor kelt nõvére védelmére Jevgenyij, de a betörõ nyolc késszúrással megölte.

A kitüntetést Alekszandr Basztrikin, a legfõbb ügyészség mellett mûködõ nyomozati bizottság vezetõje adta át a családnak.

Kijelentette: a szörnyû bûncselekmény megrázta az egész társadalmat, és megérttette az emberekkel és a vezetéssel egyaránt, hogy milyen veszélyes határhoz közeledik a bûnözési helyzet. Borisz Gromov, a Moszkvai terület kormányzója segítséget ígért a családnak.

A noginszki 83. számú iskolában, ahová Zsenya Tabakov járt, emléktáblát helyeznek el a bátor kisfiú emlékére, s helyén ezután mindig csak az osztály legjobb tanulója ülhet.