2024.03.29. - Auguszta

Csöcstartó teheneknek!

Melltartót, pontosabban tõgytartót varrtak a teheneknek a jakutföldi Ojmjakon faluban, de nem téli unalomûzõként, hanem a hideg ellen.Ojmjakon környéke egyike az északi félteke két hidegrekorder településének (a másik Verhojanszk).

A nyolcszáz fõs Ojmjakon neve a helyi szaha nyelven ugyanakkor "meg nem fagyó vizet" jelent, utalva a környék meleg vízû forrásaira.

Ennek elenére itt mérték az eddigi legzordabb hideget, mínusz 71,2 Celsius-fokot 1926-ban. Idén már január közepén is nagyon hideg - mínusz 54 fok - volt, de az utóbbi napokban már mínusz 67 fok alá is süllyedt a hõmérséklet. A helyiek általában még haszonállataikat is fûtött helyeken tartják.

Szaha nyelvben szeldzsának nevezik a tõgymelegítõt. A dolog különösen látványos, mivel ezt az "alsónemût" mindenféle maradék szövetdarabokból, rongyokból varrják, így a tehenek tõgyei "színpompáznak", ami nagyon tetszik a turistáknak.

Egyikük a Tvoj Gyeny címû orosz bulvárlapnak elmondta: különleges látvány volt, amikor a marhákat a soha be nem fagyó Ojmjakon folyóra hajtották inni. A futó "hölgyek" némelyikének elcsúszott a szeldzsája, és a tehenek igazi nõként megigazították intim "ruházatukat", bár nem mellsõ, hanem hátsó lábukkal.