2024.04.19. - Emma

Az õsember is tudott diót törni!

A legfrissebb antropológiai kutatások szerint (valószínûsíthetõ) õseink egyikének, az Australopithecus africanusnak már 2,6 millió évvel ezelõtt ment a diótörés, ezzel az ínséges idõkben való túlélés esélye növekedett.

A Bécsi Egyetem antropológusai egy (csak Mrs. Plesként emlegetett) nõi Australopithecus africanus koponyáját rekonstruálva, majd azt egy három dimenziós modellbe átültetve jutottak a felfedezésre - amelyet az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) ismertettek.

Mivel Mrs. Ples fogatlan, a tudósok számára csak egy rendkívül hasonló koponya vizsgálata tette lehetõvé a rekonstrukciót. A Gerhard Weber professzor vezette kutatások eredményeire támaszkodva a New York állambeli Albany Egyetem mérnöki kutatói is vizsgálni kezdték az Australopithecus africanust. Mint kiderült, a 3,5 millió éve megjelent és 2 millió éve kihalt, Afrika déli részén honos õsember arcberendezése megfelelõ volt a nagyobb erõ kifejtéséhez.

Ez a jelentõs erõkifejtés a kis õrlõfogakkal való harapásban mutatkozott meg. Ezek az Australopithecus africanus esetében meg is növekedtek, ezáltal pedig alkalmassá váltak arra, hogy szétroppantsák és megõröljék a csonthéjasokat és a különbözõ magokat.