2024.03.29. - Auguszta

Hihetetlen! Ikreket szült egy hatvan éves nõ!

Hatvanévesen lett elõször anya egy kanadai nõ. Ikreket szült, a kisfiúk egészségesek és az édesanya is jól van, az idõskori terhesség azonban komoly orvosetikai kérdéseket vet fel - tudósított a CBC tévécsatorna helyi idõ szerint csütörtökön.

Ranjit Hayer mindig is akart gyereket és évtizedek óta sikertelenül próbált teherbe esni. Indiában is járt egy mesterséges megtermékenyítésre szakosodott orvosnál, aki becsapta, és eltûnt a befizetett pénzzel. Ezután hosszú évekig spórolt párjával egy újabb kezelésre, magas kora miatt azonban Kanadában egy orvos sem vállalta el, ezért újra Indiába ment és felkeresett egy másik szakértõt.

Már a hatodik iksznél tartott, amikor végül adományozott petesejttel terhes lett, rögtön hármasikrekkel.

Az egyik magzatot nem tudta kihordani, a másik kettõ pedig a vártnál hét héttel korábban érkezett. Császármetszéssel születtek kedden Calgary-ban a Foothills Hospital szülészeti klinikáján. A babák egészségesek, de speciális kezelést kapnak, az anyát az intenzív osztályon tartják megfigyelés alatt, állapota kielégítõ.

"Elõször azt hittem, hogy a 60 éves terhes nõrõl szóló értesítés csak a kollegáim tréfája" - mondta Colin Birch szülész, az indiai származású asszony kezelõorvosa a CBC-nek. "Egészen addig átverésre gyanakodtam, amíg a páciens egyszer csak megjelent az irodámban" - mondta Birch, aki szerint az eset szakmai etikai problémákat vet fel. "Annyi mindenben tudunk már segíteni a hozzánk forduló embereknek, de kérdés, hogy segítsen-e az orvos csak azért, mert a tudomány fejlettségének köszönhetõen tud segíteni."

Birch szerint az igazi dilemmát az okozza, hogy az idõs korban gyereket vállaló párok esetleg nem tudják felnevelni a gyereket, mert egyszerûen nem élnek olyan sokáig. "Azt is elég nehéz elképzelni, hogy 65 évesen ötéves gyerekek rohangálnak körülöttem, mint az õrültek."

A világ legidõsebb elsõgyermekes kismamája a 70 éves indiai Radzso Devi. A Harijána állami mesterséges megtermékenyítési központ tavaly decemberben jelentette be, hogy megszülte elsõ gyermekét, a korrekordot azonban lehetetlen hitelesíteni, mert Devirõl nincsenek születési anyakönyvi adatok.

Korábban 66 éves kor volt a rekord, csúcstartóból pedig kettõ is volt. A spanyol Carmela Bousada 2006-ban szült 66 évesen, "kortársa", a román Adriana Iliescu pedig 2005-ben.