2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A Fehér Ház lemezgyûjteménye

Washington - Barack Obama amerikai elnök új otthonában, a Fehér Házban hamar felfedezte, hogy az alagsor több mint 2 ezer vinil lemezt rejt.

A Fehér Ház lemezgyûjteménye Richard Nixon elnöksége idején jött létre, amikor az amerikai lemezgyártók társasága (RIAA) javasolta az elnöknek, hogy a könyvtár mellett legyen a Fehér Háznak ilyen gyûjteménye is.
A társaság 1973-ban ajándékozott erre a célra mintegy 2 ezer lemezt, köztük sok popot, country-t, nashville-i és New Orleans-i muzsikát, Elvist és Beatlest egyaránt.

Gerald Fordot nem érdekelte különösebben a zene, a gyûjtemény csak a Carter-adminisztráció alatt bõvült. A válogatást John Hammond, a legendás producer, Bob Dylan felfedezõje végezte Bob Blumenthal zenekritikussal. A kétszáz album, amellyel a gyûjteményt gazdagították, szándékaik szerint a korszak népzenéjének gazdagságát és sokféleségét volt hivatott illusztrálni. Volt közöttük Sex Pistols, Rolling Stones és Led Zeppelin is.

Jimmy Carter gyakran hallgatta õket, de 1981-ben, amikor Ronald Reagan került a helyére, felesége, Nancy, úgy döntött, hogy a sok helyet elfoglaló vinileket a harmadik emeleti folyosóról le kellett vinni az alagsorba. Így történt, hogy a lemezeket elfelejtették. Még a zenét ugyancsak kedvelõ Bill Clinton sem használta õket. Obama viszont már néhány kedvencét is megtalálta közöttük, mint például Bob Dylan Blood On The Tracks-ét, vagy Bruce Springsteen Born To Run-ját.

Még nem tudni, hogy mi lesz a gyûjtemény sorsa, felfrissítik-e CD-kkel, vagy tekintettel arra, hogy az új elnöknek van saját iPodja, ott fognak továbbra is porosodni a pincében - írta a La Repubblica címû olasz napilap.