2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kiüríthetik a hackerek a bankszámládat!

Új, bankszámlafeltörõ trójai programokra figyelmeztetnek amerikai szakértõk, USA Today!

Washington - Új, bankszámlafeltörõ trójai programokra figyelmeztettek amerikai biztonsági szakértõk a USA Today amerikai napilap hétfõi számában.

A korábbiaknál alattomosabb trójai falovak jelentek meg a világhálón, amelyek elsõsorban az on-line bankszámlák ellen intéznek támadásokat.
A programok a felhasználók számítógépének merevlemezén várakoznak, hogy az alkalmas idõben feléledjenek és feltörjék a bankszámlákat. Ezek a trükkös támadók már nem olyanok, mint a hagyományos adathalász e-mail üzenetek, amelyek hamis banki weboldalakra irányítva az ügyfeleket, bizalmas információk begépelésére veszik rá õket.

Az új trójaiak láthatatlanok, több csatornán is ellophatnak adatokat, az áldozatoknak jóformán nem is kell hibázniuk. Mint Patrik Runald, az F-Secure internetes biztonsági cég szakértõje magyarázta, a banki trójai programokkal nagyon hatékony és közvetlen eszközök kerültek az internetes bûnözõk kezébe.

Az ilyen veszélyes programok úgy kerülhetnek a számítógépre, ha a felhasználó ráklikkel egy vírusos linkre, hogy megnézzen egy e-mail spamben neki küldött képeslapot vagy videót. A támadók úgy is a merevlemezen ragadhatnak, ha a számítógépezõ egy hackerek által feltört honlapon böngészik.

Az F-Secure adatai szerint 2008-ban már 59.177 különféle banki trójai program keringett a világhálón, az egy évvel korábbi 19.969-hez képest. A szakértõ szerint az adat azt mutatja, milyen ádáz küzdelmet folytatnak a hackerek a vírusölõ programok kijátszására.

Gunter Ollmann, az IBM Internet Security Systems szakértõje úgy látja: a bankszámlák ellen támadó trójai programok elõbbre járnak, mint a vírusellenes megoldások és azoknál gyorsabban fejlõdnek.

A szóban forgó alvó trójai programok akkor élednek fel, amikor a felhasználó az interneten bejelentkezik bankjához: ellopják a felhasználónevet és a jelszót a beütött billentyûk megjegyzésével vagy a bejelentkezõ oldal lemásolásával. Vannak már olyan trójaiak is, amelyek ezen túlmennek: miközben a kliens intézi számlaügyeit, a programok titokban pénzeket utalnak át idegen címekre. Egyes trójaiak még el is rejtik az illegális számlamûveleteket, s mire az ügyfél észbe kap, a csalóknak már bottal lehet ütni a nyomát.