2024.04.20. - Tivadar

Stevie Wonder könyvtárban dalolt a Gershwin-díj átvétele elõtt

Washington - Stevie Wonder, a rhythm and blues egyik legnagyobb alakja kedden Barack Obama amerikai elnöktõl a Fehér Házban átveszi a Gershwin-díjat; az 58 éves mûvész elõzõ este Washingtonban a Kongresszusi Könyvtárban megrendezett koncerten adta elõ legújabb szerzeményét.
A zenész teljes zenekari kísérettel mutatta be a dalt, amelyet a díjat alapító könyvtár megbízásából komponált. A felkérés elfogadásával olyan kiváló zeneszerzõkhöz csatlakozott, mint Aaron Copland, Leonard Bernsten vagy Paquito Rivera.

A Gershwin Prize for Popular Song elnevezésû elismerést elõször Paul Simon kapta meg 2007-ben. Barack Obama elnök egy fehér házi ünnepség keretében kedden nyújtja át Stevie Wondernek a Gershwin-díjat - szerepel a könyvtár honlapján.

A vakon született Wonder egyedül tanult meg zongorázni és harmonikázni, valamint más hangszereken játszani. Már gyermekkorában felfigyeltek kivételes zenei tehetségére, elsõ lemeze 1962-ben 12 éves korában jelent meg. A hetvenes évektõl a kilencvenes évek végéig számos Grammy-díjat kapott munkásságáért, és bejutott a rocklegendák csarnokába (Rock'n'Roll Hall of Fame).

Eddig 33 lemezt készített, legutóbbi albuma, a Time To Love 2005-ben jelent meg.