2024.03.29. - Auguszta

Áramot termel a francia paraszt - busás hasznot hoz

Négyezer háztartást lát el napenergiával egy francia farmer

Weinbourg - Mintegy négyezer háztartás energiaigényét fedezi az a francia farmer, aki napelemeket telepített a Vosges-dombok lejtõin elterülõ farmján Északkelet-Franciaországban. A baromfitartással és gabonatermesztéssel foglalkozó Jean-Luc Westphal busás mellékjövedelemre számít a napenergia-termelésbõl.
A munster-géromé sajtról és remek fehérborairól híres vidéken található napelem-mezõ a világ egyik legnagyobbja, legalábbis az úgynevezett "integrált" típusúak közül, amelyekben a napelemeket nem csupán ráerõsítik az épületek tetejére, hanem be is építik azokba. A francia kormány egyebek közt esztétikai szempontból is támogatja ezt a megoldást, miután a szélerõmûveket az utóbbi idõben sok kritika érte a táj elcsúfítása miatt.

Noha a Vosges-domboknál lévõ napelem-hálózat mérete egyedülálló, maga az ötlet nem új. Westphal egyike a francia farmerek kis, ám gyorsan bõvülõ csoportjának, akik mezõgazdasági tevékenységükbõl származó bevételüket napenergia értékesítésével egészítik ki.

A francia állam hosszú távú, garantált felvásárlási szerzõdésekkel próbálja farmereit a megújuló energiaforrásokra épülõ áramtermelésére ösztönözni, hiszen az ország azt a célt tûzte ki, hogy 2020-ra 23 százalékra növeli az ilyen energiaforrások teljes energiafogyasztáson belüli részarányát.

A szûkös hitelviszonyok ellenére Westphal meg tudta gyõzni a bankokat, hogy finanszírozzák a 20 millió eurós projektet, melybõl a farmer évi 2 millió eurós jövedelmet remél. A garantált állami szerzõdések mellett elsõsorban a napelem-mezõ mérete volt az, ami meggyõzte a bankárokat - mondta Westphal.

Franciaországban 2008 végén 25 megawatt energia származott napelemekbõl, ami eltörpül a 63.260 megawattos teljesítményû atomerõmûvek mellett. Mindazonáltal az országban 2006 óta sikerült évente megduplázni a napenergia kiaknázását, és a kormány tervei szerint a napelemek összteljesítménye 2020-ra 5.400 megawattra növekedhet.