2024.04.19. - Emma

Tilos a disznóvágás! Patkányok fertõzték meg a disznókat Gábortelepen!

Patkányok fertõzték meg a sertéseket a Békés megyei Gábortelepen. A településen megtiltották a disznótorokat, az élõállat kiszállítását, és arra kérik a településen élõket, hogy ne fogyasszanak a korábban levágott sertések húsából se.

A fertõzés egy januári disznótor után derült ki, amikor nyolcan kórházba kerültek. Az állat-egészségügyi hatóság szerint a településen az összes sertést le kell vágni, és patkányirtást kell tartani.


A vérminta eredményeket szerdán kapta meg a Békés megyei állategészségügyi hatóság, ezekben megtalálták az élõsködõ fonalférget. Mintát vettek a településen patkányból is, a rágcsálóból vett egy grammnyi szövetben 603 trcihinella lárvát találtak, ami azt jelenti, hogy egy patkány összesen 70 ezer élõsködõt hordozhat. Ez már súlyos fertõzöttségnek számít - mondta dr. Tóth Gábor megyei állategészségügyi igazgató.

A Medgyesbodzáshoz tartozó Gábortelepen egy januári disznótor után derült ki a trcihinella fertõzés. Nyolcan kerültek kórházba lázzal, hasmenéssel, izomfájdalmakkal. Az eset után a településen megtiltották a disznótorokat, és az élõállat kiszállítását, a gábortelepieket pedig arra kérték, hogy a már levágott sertések húsából se fogyasszanak.

A trcihinella fertõzés nem bejelentés köteles, így a hatóság nem rendelhet el kényszervágást - közölte Tóth Gábor. Az állategészségügyi hatóság ezért a jövõ hét elején lakossági fórumot tart, hogy meggyõzzék az embereket a kényszervágás fontosságáról. A településen 157 sertést tartanak, a kényszervágás és a gazdák kártalanítása 10 millió forint körüli összegbe kerülne.

A településen nem elég a sertéseket levágni, a fertõzést terjesztõ patkányokat is ki kell irtani. Ezért várhatóan patkányirtást is elrendelnek majd az önkormányzatnál. A fertõzés a szakemberek szerint nem terjedhet túl a település határán. A trcihinella húsevéssel terjed, emberrõl emberre nem.

A trichinella egy élõsködõ fonalféreg, emberben a fertõzés olyakor halálos is lehet, a szívizomban megtelepedõ féreg lárvája miatt. Magyarországon a fertõzés ritka, közforgalomba az ellenõrzések miatt nem kerülhet trichinellával fertõzött hús.