2024.04.20. - Tivadar

A szülõk nem jogosultak halott fiúk spermájára

New York - Nem jogosultak egy rákban elhunyt fiatalember szülei az ifjú spermájának felhasználására annak érdekében, hogy unokájuk lehessen - döntött egy amerikai bíróság.
A 23 éves korában rákban elhunyt Mark Speranza precedens nélküli ügyében egyhangúlag úgy döntött kedden New York állam fellebbviteli bírósága, hogy nem lehet felhasználni a fiatalember által 1997-ben egy termékenységi laboratóriumnál letétbe helyezett ondómintát. Az ifjú ugyanis aláírt egy nyilatkozatot, amely úgy rendelkezett, hogy halála esetén a spermát megsemmisítik. Akkor akart egy gyermek apja lenni, ha leküzdi a rákot. 1998 januárjában azonban meghalt.

Szülei azonban közölték a laboratóriummal, hogy nagyszülõk szeretnének lenni, és meg akarják õrizni a spermát, hogy egy mesterségesen megtermékenyített béranya segítségével unokájuk legyen.

A laboratórium a fiatalember nyilatkozatára hivatkozva nem adta ki a mintát.

New York állam legfelsõbb bírósága egy korábbi döntésében nem engedélyezte a sperma felhasználását, mert a törvény szerint annak "kedvezményezettje" csak a spermadonor aktuális partnere lehet. Ezzel a törvénnyel a béranyák egészségét védik. Ezt erõsítette meg most a fellebbviteli bíróság.

Mark Speranzáéhoz hasonló eset eddig nem fordult elõ az amerikai bírósági gyakorlatban.

Az elhunyt szüleinek ügyvédje elmondta, még nem döntötték el, fellebbeznek-e.

A laboratórium az ügy végleges lezárásáig õrzi a spermát.