2024.04.23. - Béla

Halra cserélik az ópiumot az afgán földmûvesek

Saracha - A hatóságok erõfeszítéseinek köszönhetõen változás indult meg Afganisztánban, az egykor ópiumtermesztésbõl élõ földmûvesek kifizetõdõ alternatívát találtak a haltenyésztésben az ország keleti részén fekvõ Nangahár tartományban.
"Kis halak ezreit vásárolom meg Pakisztánból, és itt tenyésztem õket. Ha már elég nagyok, eladom a halárusoknak" - mondta egyikük. A férfi egyike azoknak a falusi embereknek, akiket egy nemzetközi segélyszervezet tanított meg a haltenyésztésre, hogy az ópiumtermesztésrõl lemondva más bevételi forrásokhoz jussanak.

Bár a tavalyi évben 19 százalékkal esett a termelés, Afganisztán még mindig a világ ópiumtermelésének 90 százalékát adja. A heroin alapanyagát adó ópiummal való kereskedés becslések szerint 3 milliárd dolláros (945,5 milliárd forintos) bevételt jelent az afgán gazdaság számára, a pénzbõl azonban a tálibok húznak hasznot.

Nangahár tartomány fontos változások színtere volt 2008-ban. A kormányzónak köszönhetõen ugyanis a korábbi második legnagyobb ópiumtermelõ tartomány szinte teljesen mákmentessé vált. Gul Aga Serzai kormányzó - aki utalt arra, hogy indul az augusztusi elnökválasztáson - pénzügyi támogatást kínál azok számára, akik a máktermesztés helyett olyan törvényes munkára szánják rá magukat, mint a búzatermesztés vagy a haltenyésztés. Amennyiben a földmûves ellenáll, letarolják mákültetvényét.

A haltenyésztõk azonban jól járnak: 20 dollárnak (5000 forintnak) megfelelõ összegért veszik meg a pakisztáni Pesavárban a halakat, amelyeket 10 hónapnyi hizlalást követõen jelentõs haszonnal értékesítenek a halárusoknak.

A részsikerek ellenére Afganisztánban jelentõsen nõtt az ópiumtermelés azóta, hogy az Egyesült Államok katonai beavatkozása 2001-ben megdöntötte a tálibok uralmát. Különösen igaz ez az ország déli részére, ahol a tálibok az ópiumkereskedésbõl finanszírozzák a NATO csapatai ellen folytatott harcot.