2024.04.18. - Andrea, Ilma

Titkos üzenetet rejt Lincoln órája

Washington - A polgárháború kezdetérõl szóló üzenetet hordoz Abraham Lincoln elnök aranyórája. A legendás elnök soha nem tudott a titkos üzenetrõl, amelyet az amerikai történelmi múzeum leplezett le.
A Jonathan Dillon által készített órába a mester a polgárháború kitörésének másnapi, 1861. április 13-as dátumát, valamint ezeket a részben olvasható szövegeket véste: "A Sumter erõdöt megtámadták a lázadók", és "Istennek hála, hogy van egy kormányunk". A múzeum azt követõen egyezett bele a történelmi óra felnyitásába, hogy Dillon mester Illinois államban élõ szépunokája, Doug Stiles kapcsolatba lépett velük.

Az amerikai polgárháború 1861. április 12-én tört ki, azt követõen, hogy a déli, konföderációs csapatok tüzet nyitottak a dél-karolinai Charlestonban lévõ Sumter erõdre.

Negyvenöt évvel késõbb Dillon arról számolt be a The New York Timesnak, hogy éppen Lincoln óráján dolgozott, amikor elért hozzá a polgárháború kitörésének híre. Ezt követõen kicsavarozta az óralapot, és egy éles eszközzel belevéste a történelmi dátumot az elnök órájába. Az újságnak nyilatkozva arról is beszámolt, hogy tudomása szerint soha nem látta senki a gravírozást. Az akkor nyolcvanas éveit taposó órás azonban nem emlékezett pontosan a bevésett szövegre.

"Lincoln soha nem tudott a zsebében hordott órában lévõ üzenetrõl. Ez egy hétköznapi órás személyes története, aki meg akart õrizni valamit az örökkévalóság számára" - mondta Brent Glass, az amerikai nemzeti történelmi múzeum igazgatója.

Abraham Lincolnt, az Egyesült Államok 16. elnökét 1860 novemberében választották meg. A polgárháború felé tartva Dél-Karolina és hat másik állam vált ki az Egyesült Államokból, még mielõtt Lincolnt 1861 márciusában beiktatták volna hivatalába. A legendás elnök családja 1958-ig birtokolta az órát, majd a múzeumnak ajándékozták.