2024.04.25. - Márk

Igazolja mindenki, hogy él és ellenõrizze, hogy mennyire házas!

Igazolja mindenki, hogy él és ellenõrizze, hogy mennyire házas! - lényegében ezzel a felhívással fordult a Dél-afrikai Köztársaság kormánya a lakossághoz.

Az ok: bûnözõk elõszeretettel "halatnak meg" papíron élõket, hogy felvegyék életbiztosításukat. Így aztán sokan meglepõdnek, amikor szembesülnek azzal, hogy már nem élnek - papíron.

A "mennyire" házas családi állapot ellenõrzésére azért van szükség, mert ugyancsak csalók gyakran ellopják az ország polgárainak személyazonosságát, hogy hamis házasságlevelet produkáljanak bevándorlók számára a Dél-Afrikai Köztárság állampolgárságának elnyerése végett. Így jó páran meghökkenve értesülnek arról, hogy nem egy házastársuk van, illetve, hogy van.

A belügyminisztérium most külön központot állított fel az "élõ halottak" számára.A személyi dokumentáltság régi probléma egyébként az afrikai országban. 2005-ben nagy rokonszenvet keltett egy nõ, aki két éven át képtelen volt élõvé nyilváníttatni magát és végsõ elkeseredésében túszul ejtett belügyminisztériumi tisztségviselõt, hogy végre személyi igazolványt kapjon, amely létfontosságú a mindennapi életben.