2024.04.25. - Márk

Õseink több hullámban érkezhettek Afrikából

Budapest - Több hullámban vándoroltak ki a modern ember õsei az afrikai kontinensrõl - erre a következtetésre jutott egy ausztriai kutatócsoport, amely eredményeit az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) jelentette meg.
Számos tudományos feltevés született arról, hogy mikor és pontosan hogyan zajlott az a migráció, amelynek során az emberelõdök benépesítették a többi kontinenst. A Gerhard Weber paleoantropológus által vezetett Virtual Anthropology nevû kutatócsoport a korai modern ember, a neandervölgyi és a még korábban élt Homo erectus koponyáiró készített összesen kétszáz háromdimenziós digitális modellt, majd ezeket a számítógépen ötszáz mérési pont alapján összehasonlította. A kutatók meglepetésére az derült ki, "hogy a korai modern ember koponyái sokkal inkább különböznek egymástól, mint a két korábbi emberelõdéi" - mondta Gerard Weber.

Weber és kollégái ebbõl arra következtetnek, hogy az Afrikából származó korai modern ember egynél több populációja lehetett a mai ember õse.

"Egyetlen kivándorlási hullám helyett az elmúlt százötvenezer év alatt több ilyen hullám indulhatott útjára Afrikából" - állítja Weber. Lehetséges, hogy ezek során nem csupán a Közel-Keleten át vezetõ utat választották, hanem a Gibraltári-szoroson is átkeltek.