2024.04.20. - Tivadar

Létszámleépítések a szombathelyi MÁV-nál!

Száztíz dolgozójától válik meg májusban és júniusban a szombathelyi székhelyû MÁV Vasjármû Kft. és további létszámcsökkentésre is sor kerülhet - mondta Szíj Péter, a társaság ügyvezetõ igazgatója.

Tájékoztatása szerint a munkaügyi központ felé 160 dolgozót érintõ csoportos létszámleépítést jelentettek be, üzleti megrendeléseik csökkenése miatt. Az érintett dolgozókat hétfõn írásban tájékoztatták a várható leépítés szándékáról, a felmondóleveleket azonban csak egy hónap múlva kapják meg és elbocsátásukra májusban, illetve júniusban lehet majd számítani - mondta az igazgató.

A jelenleg még 686 embert foglalkoztató, fõleg vasúti kocsik, vasúti jármûvek nagyjavítását végzõ cég további léte a vasúti árufuvarozás alakulásától függ.

A társaságot az ügyvezetõ igazgató elmondása szerint érzékenyen érintette, hogy a MÁV Zrt. is jelentõsen csökkentette megrendeléseit, a MÁV Cargo privatizációját követõen pedig az új társaságtól alig érkeztek megrendelések, így rendelésállományuk összességében a felére csökkent.

Az MTI eddig hivatalosan meg nem erõsített információi szerint létszámleépítést tervez a sárvári AMTEK Elektronikai Kft. is. A cég vezetése a hírügynökség kérdésére pénteken ugyan még cáfolta, hogy létszámleépítésre, esetleg a több mint 500 fõt foglalkoztató gyár bezárására készülne.

Az MTI ugyanakkor úgy tudja, a dolgozóknak egy munkásgyûlésen már bejelentették a tervezett intézkedéseket és a munkaügyi központban hétfõn már a csoportos létszámleépítés magyarországi szabályairól érdeklõdtek.