2024.03.29. - Auguszta

Sms-ben is el lehet vállni?

Egy párszavas mobiltelefonos szöveges üzenet épp elég volt egy szaúdi férfi számára, hogy elváljon feleségétõl - számolt be az Arab News címû újság csütörtökön.

Az Irakban tartózkodó férfi sms-ben közölte feleségével, hogy többé nem tekinti magát férjének. A férfi saját családjával nagyvonalúbb volt, két rokonát telefonon értesítette a válásról - írja a napilap. A Vörös-tenger partján fekvõ Dzsidda bírósága azt követõen hagyta jóvá Szaúd-Arábia elsõ ismert sms-es válását, hogy a két rokon megerõsítette: szóban értesültek a férj szándékairól.

Szaúd-Arábiában a saría iszlám jog szigorú változata van érvényben, a bíróságokon egyházi személyek ítélkeznek. A jog szerint egy férfi nyomban elválhat feleségétõl, amint háromszor egymás után kimondja szándékát.

Az Arab News szerint az sms-ben váló férfi azért ment Irakba, hogy részt vegyen a "dzsihádban", ahogy õ fogalmazott. Szaúd-Arábiából sokan mennek Irakba, hogy az al-Kaida terrorhálózatot segítve az iraki kormány és az amerikai csapatok ellen harcoljanak.