2024.04.19. - Emma

Három nepáli fivér a Mount Everest halálzónájába készül!

Három nepáli fivér huszonnégy órát kíván eltölteni a Mount Everest halálzónának nevezett övezetében, s ez új világcsúcs lenne - jelentette a Der Standard címû osztrák lap online kiadása.

"Huszonnégy órán át ébren leszünk, és a világbékéért imádkozunk majd" - mondta Pemba Dorje serpa. Két öccsével, Nima Gyalzennel és Phurba Tenzinggel vasárnap indultak el hegymászó útjukra. A 8848 méteres csúcsra magukkal visznek egy aranyozott Buddha-szobrot, valamint keresztény, hindu és muszlim jelképeket.
Annak ellenére, hogy ebben a magasságban minden egyes lélegzetvétel a tengerszintnél mért oxigén egyharmadát tartalmazza csupán, a hõmérséklet maximuma pedig nappal sem haladja meg a mínusz huszonöt fokot, derûlátóak a fivérek. "Úgy gondoljuk, hogy sikerülhet a célunk" - mondta Pemba. "A hegyekben nõttünk fel, van tapasztalatunk". Pemba jelenleg 8 óra 10 perccel a világ legmagasabb hegyének leggyorsabb megmászója.

A hegy megmászásának azonban érdekes orvosi vonzatai vannak. A fivérek úgy tervezik, hogy minden órában megmérik vérnyomásukat és testhõmérsékletüket, az eredményeket pedig mûholdas segítséggel továbbítják a szakértõknek. Míg Pemba nem kíván oxigénpalackot magával vinni, öccseinek lehetõsége lesz légzési nehézségek esetén pluszoxigénhez jutni.

Az eddigi leghosszabb idõt a nepáli Babu Chiri töltötte el a Mount Everesten, 1999-ben húsz órát bírt ki az embertelen körülmények között. A hegy megmászásakor õ szintén lemondott az oxigénpalack használatáról.