2024.04.25. - Márk

A szexuális örömszerzést is megadóztatná egy román politikus

A szexuális örömszerzésre is adót vetne ki egy szociáldemokrata román politikus - legalábbis ezzel az ötlettel próbálja kifigurázni az egészségügyi miniszter által javasolt "hamburgeradót".
Cseke Attilla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) új minisztere a napokban rendezett sajtótájékoztatóján fejtette ki, hogy a romániai egészségügyi rendszer szûkös anyagi helyzetét némileg enyhítené, ha megadóztatnák a gyorséttermi ételeket, az édességeket, a "felfújt" cukrászati süteményeket, a szénsavas üdítõitalokat, a zacskós sült krumplit - tehát azokat az élelmiszereket, amelyekkel nagy mennyiségben tömik az embereket, de amelyekben alig van tápanyag, sõt rombolják az egészséget.

A tárcavezetõ szerint a termelõknek és forgalmazóknak e termékek eladása után a bevétel bizonyos százalékát az államkasszába kellene utalniuk, az állam pedig azt a pénzhiánnyal küszködõ egészségügyi programok finanszírozására, a gyógyszerekre, a betegellátás költségeire, az infrastrukturális befektetésekre és az orvosi felszerelésekre fordíthatná.
A romániai sajtó el is nevezte rögtön "hamburgeradónak" a javasolt adónemet, amelyet a négy évvel korábban a dohányárukra és szeszesitalokra kivetett "szenvedélyadóhoz" hasonlította.

Csodák csodája: az ötlet korántsem tetszik az érdekelt üzlet-és étteremláncoknak, így a Romániában mindeddig sikeresen mûködött KFC-nek, McDonaldsnak, Snack Attacknak vagy a Burger Kingnek sem, de érzékenyen érintené a szénsavas üdítõitalokat gyártó Coca-Cola, Pepsi, European Drinks cégeket is, akárcsak a cukrásztermékeket elõállító üzletláncokat, mint amilyen a Fornetti.

Mivel az ötlet kormánypolitikustól származik, nyilvánvalóan nem lehet rokonszenves az ellenzék számára sem. Nem is rejtette véka alá nemtetszését Ioan Mircea Pascu szociáldemokrata európai parlamenti képviselõ, aki internetes blogján megpróbálta pellengére állítani az RMDSZ-es miniszter javaslatát.

Pascu tréfásan azt indítványozza, hogy egyaránt rójanak ki adót a házasságon belüli és kívüli szexuális kapcsolatokra is. Hangsúlyozza, hogy ezt nem sorolnák a "szenvedélyadó" kategóriájába, mivel nem minden testi érintkezés tekinthetõ "káros szenvedélynek". Nevezzük inkább "örömszerzési adónak"! - javasolja a képviselõ, aki szerint ez a luxusadók kategóriájába tartozna. Feltehetõen arra gondolt, hogy rohanó korunkban az ágyas örömök fényûzésnek számítanak.

Az ezzel kapcsolatos jogi szabályozás betartását állampolgárokból álló bizottságok ellenõriznék, hogy ily módon õk is hozzájáruljanak a nemi betegségek megelõzését célzó egészségügyi programokhoz - olvasható a szociáldemokrata európai honatya blogján. Arról nem esik szó, hogy az e területen várható "adócsalás" ellen hogyan lehetne fellépni, vagyis miként lehetne megakadályozni az állam éberségét kijátszani akaró paplanos légyottokat.