2024.04.25. - Márk

Két dél-korei tinédzser nyerte az sms-világbajnokságot

Két dél-korei tinédzser nyerte a New Yorkban csütörtökön megrendezett sms-világbajnokságot.
A 17 éves Pe Jong Ho és egy évvel idõsebb csapattársa, Ha Mok Min amerikai párost utasított maga mögé a tucatnyi ország 26 versenyzõjét felvonultató döntõben.

A résztvevõknek minél gyorsabban és pontosabban kellett mobiltelefonjukba gépelni egy nagy monitoron megjelenõ kifejezéseket. A két percig tartó, ujjpróbáló számban a nagybetûket és az írásjeleket is hûen kellett visszaadniuk, és nem használhattak rövidítéseket sem. A feladványokban olykor szándékosan elírt szavak szerepeltek, tesztelve a versenyzõk éberségét.

A gyõztesek fejenként 50 ezer dollárral (9,3 millió forinttal) lettek gazdagabbak. Ho operaénekesi, Min mérnöki tanulmányait tervezi finanszírozni a nyereménybõl. A fejenként 10 ezer dollárral járó második helyezést a 2009-es amerikai sms-bajnok, az iowai Des Moines-ban élõ 16 éves Kate Moore és a Georgia állambeli Poolerbõl származó, 14 éves Morgan Dynda szerezte meg. Harmadik helyen az argentin, negyediken a brazil csapat végzett.

A versenyen mindenki saját nyelvét használhatta; angolul sms-ezett az amerikai, a kanadai, a dél-afrikai, az ausztrál és az új-zélandi csapat, míg Indonézia, Portugália, Oroszország, Mexikó és Spanyolország csapata révén az indonéz, a portugál, az orosz és a spanyol nyelv is szerephez jutott.

A döntõbe jutottak persze magánéletükben is gyakran nyúlnak a mobilhoz. Az amerikai Kate Moore például havonta átlagosan 12 ezer sms-t ír, és másodpercenként 3,5 karaktert képes begépelni, ha belejön. Bár szinte mindig sms-váltásban van valakivel, ez mégsem megy a közvetlen személyes kapcsolatai rovására - állítja Kate -, hiszen egyszerre tud beszélgetni és gépelni, anélkül, hogy a mobiljára nézne.