2024.03.29. - Auguszta

Ezoterikus erõk a román politikában

Mirceau Geoana, a román szociáldemokrata párt vezetõje szerint a demokrata párti Basescu az elnökválasztás döntõ televíziós vitájában paranormális képességû személyek segítségét vette igénybe. Az információt Geoana felesége és több neves politikus, köztük Victor Hrebencius, Geoana kampányfõnöke is "megerõsítette".
Geoana, aki szoros versenyben maradt alul a választási versenyben, hangsúlyozta: tudja, hogy bukásának parapszichológiai jelenségekkel való indoklása gyerekes magyarázkodásnak tûnhet. Ugyanakkor azt állítja, hogy Basescu két férfit bízott meg természetfeletti befolyásolással. A december 3-i televíziós vita során õk a kamerától jobbra álltak, illetve diszkréten megfigyelés alatt tartották és kísérték õt. Geoana szerint Basescu hisz ezekben az erõkben, és a szovjet titkosszolgálat mintájára alkalmazza õket.

Mihaela Geoana, a politikus felesége elmondta, hogy a választási vita során õ maga is erõtlen volt, férjén pedig "energetikai támadások" nyomait érezte. Szerinte a férfi nem normális módon válaszolt a kérdésekre annak ellenére, hogy felkészült azokra, és korábban már több válaszlehetõséget is kidolgozott. Hrebenciuc elmondta: az sem véletlen, hogy a kampány során több demokrata párti vezetõ, köztük Basescu is, ibolyakék ruhadarabokat viseltek, valamint, hogy a vitát éppen egy csütörtöki napon tartották meg. Ez a nap ugyanis az ezoterikában az "ibolyakék lángként" ismert szimbólum, a szín pedig a befolyásolásban segít.

Hrebenciuc felszólította a sajtót, hogy az információt ne kezeljék viccként. Basescu ironikusan az év színének nevezte az ibolyakéket.