2024.04.25. - Márk

Szigorodhatnak a prostitúció szabályai Amszterdamban

Az Amszterdamban dolgozó prostituáltaknak a jövõben legalább huszonhárom évesnek kell lenniük, és jól kell beszélniük a holland vagy az angol nyelvet.
Ezenkívül kötelezõvé tennék, hogy a festõi szépségû csatornák mentén üzemelõ pornómûsorok és kirakatbordélyok reggel négy és nyolc óra között zárva tartsanak - ismertette a terveket Lodewijk Asscher városi tanácsos kedden a De Telegraaf címû holland napilapnak.

"Gyakran érkeznek olyan lányok Bulgáriából, Romániából és Magyarországról, akik éppen csak betöltötték a tizennyolcadik életévüket. Õk még nagyon sebezhetõek, egy huszonhárom éves nõ ezzel szemben már sokkal felnõttebb, és jobban meg tudja védeni magát " - fejtette ki véleményét a képviselõ.

Az amszterdami közigazgatás kötelezõvé akarja tenni a "szexmunkásoknak", hogy a munkához engedélyt szerezzenek be a kereskedelmi kamaránál. Ehhez igazolniuk kell nyelvtudásukat: beszélniük kell az ország nyelvét és az angolt, ezenfelül még a francia vagy a spanyol nyelvben való jártasságukat is bizonyítaniuk kell.

"Amszterdam olyan világváros, amelynek a prostitúció is szerves része. Biztosítani kell azonban azt, hogy ezek a nõk szabad akaratukból végezzék a tevékenységüket, és meg tudják védeni magukat" - mondta Ascher.

A városi tanácsos a kora reggeli órák tilalmát azzal indokolta, hogy így a biztonsági szolgálat munkáját akarják megkönnyíteni. Ebben az idõszakban ugyanis szinte csak "részeges és visszataszító alakok" járják az utcákat. A híres vöröslámpás negyed területét az elkövetkezõ években jelentõsen csökkenteni fogják. A legalább ötszáz, lányokat kínáló "kirakat" és nyolcvan, hasist áruló lebuj több mint felét eltüntetik Amszterdam történelmi óvárosából.

Az Amszterdam szívének megújítása elnevezésû program keretein belül a holland fõvárosban "Európa egyik legváltozatosabb és legérdekesebb városnegyedét" akarják kialakítani. A prostitúciót és a marihuánafogyasztást nem akarják teljesen betiltani, csupán az egyik nagy csatorna mentén egy területre koncentrálni. A csatorna mentén felszabaduló házakban galériák, éttermek és üzletek kapnának helyet. Ezen tervek megvalósításában azonban Amszterdam egyelõre nem sokat haladt elõre.