2024.03.29. - Auguszta

Félmillió részeges brit síelõ várható

Több mint félmillió ittas, vagy másnapos brit síelõ és hódeszkás várható az európai síparadicsomokban.
Egy biztosítótársaság felmérése szerint 1072 megkérdezett síelõ 74 százaléka mondta el, hogy a sportolás elõtti este keményen iszik, de ez nem befolyásolja a másnapi sporttevékenységüket, ráadásul a hideg levegõ is segít, hogy kitisztuljon a fejük.

A biztosító szerint az idén 2,5 millió brit síelõ várható az alpesi síparadicsomokban, akik közül 23 százalék legalább egyszer 18 egységnyi alkoholt, azaz 18 deciliter bornak megfelelõ italt fogyaszt a sportolást megelõzõ este. Ez a mennyiség pedig a kétszerese annak, ami után másnap reggel a brit törvények szerint még autóba lehetne ülni.

Egy közepes tudású síelõ átlagosan 32 kilométeres óránkénti sebességgel halad, ebbõl adódóan pedig a súlyos baleseteknek is nagy az esélye - magyarázta a biztosító, hangsúlyozva, hogy a közúti közlekedésben szigorúan kezelt ittas vezetést az ittas síelõkre is ki kellene terjeszteni.

A biztosító számításai szerint az iszákos síelõk általában hajnali egyig mulatoznak, majd reggel nyolckor kelnek, hogy kilencre már ismét a pályán legyenek. Ez egy átlagos súlyú embernél azt jelenti, hogy 7 egység alkohollal, azaz csaknem egy üveg borral a szervezetében kezdi el a napot - mondta a számításokat végzõ orvos.

Harvinder Gill szerint az ilyen állapotban lévõ sportolóknál egyensúlyzavar, homályos látás, különbözõ érzékszervi zavarok és az ítélõképesség csökkenése jelentkezhet.

A biztosítótársaság szerint a lehangoló felmérés valamilyen mértékben brit síelõk többségét érinti. A dorbézolóknak azt javasolják, hogy lassabban és kevesebb alkoholt igyanak. Ha lehet, csak délután induljanak síelni, de semmi esetre se higgyék azt, hogy a hideg levegõtõl kijózanodnak.