2024.04.19. - Emma

Vilmos herceg királyképzõ tanfolyamon

Három magas rangú szakértõt bízott meg unokája, Vilmos trónörökös királyjelölti formába hozásával a brit uralkodó.

A brit trón elsõ számú várományosa II. Erzsébet királynõ legidõsebb fia, Károly herceg. Idõrõl idõre lábra kapnak azonban híresztelések az esetleges generációs ugrásról, vagyis arról, hogy Erzsébet után Károly és a néhai Diana hercegnõ elsõszülött fia, az idén 28 éves Vilmos örökölné a koronát.
Ezt az udvar rendre és a legnagyobb határozottsággal cáfolja, ám tény, hogy a királyi légierõ kötelékében szolgáló Vilmos - aki épp a minap szerezte meg helikopterpilóta-képesítését - egyre több "királyi" megbízatást teljesít. A hónap közepén például nagymamája nevében és képviseletében járt hivatalos úton Új-Zélandon, és ezt összekötötte egy nem hivatalos - viszont annál zajosabb sikert arató - ausztráliai látogatással is.

Mindkét ország alkotmányosan elismert államfõje II. Erzsébet királynõ, és az lesz majdani V. Vilmos király is - hacsak az új-zélandi és az ausztrál alattvalók addig nem döntenek úgy, hogy inkább köztársaságban akarnak élni.

Mindenesetre - a News of the World, a legnagyobb vasárnapi brit bulvárlap értesülése szerint - a királynõ máris felkért három, igen magas rangú udvari és diplomáciai szakértõt arra, hogy Vilmosból méltó királyjelöltet faragjanak.

Az udvari körökben csak "Három Bölcsként" emlegetett stábot Sir David Manning, Tony Blair volt miniszterelnök egykori külpolitikai fõtanácsadója, valamint Lord Janvrin és Christopher Geidt, az uralkodó elõzõ és jelenlegi személyi titkára alkotja.

A cél egyelõre az, hogy az ausztráliai és az új-zélandi látogatás nagy sikerére alapozva Vilmosból utazó királyi nagykövetet neveljenek. A lap bennfentes forrása szerint a fiatal trónörökös elszántan küzd azon szóbeszéd ellen, hogy "árnyékkirályi" szerepre törekedne, de tudatában van királyi kötelezettségeinek.

A News of the World értesülései szerint Manning diplomáciai és külpolitikai ügyekben okítja a herceget, Janvrin a jótékonysági tevékenységre összpontosít, Geidt feladata pedig a stratégiai nevelés és a monarchia mûködési gépezetének megismertetése a trónörökössel.