2024.03.29. - Auguszta

Rituális mosakodás kevesebb vízzel: mosdógép muzulmánoknak

A muzulmánok ima elõtti rituális mosdásának vízigényét hivatott csökkenteni egy malajziai cég által kifejlesztett gép.
A gazdagon díszített, zöld készülék automatikus érzékelõkbõl és mosdótálakból áll. Az 1,65 méter magas gép, amely Korán-részleteket is recitál, a gyártó szerint 1,3 literre csökkenti az egy mosakodáshoz szükséges vízigényt.

A rituális mosakodás a muzulmánok számára kötelezõ gyakorlat a napi öt ima mindegyike elõtt: megmossák arcukat, karjukat és lábukat, mielõtt imádkozni kezdenének.

Igen ám, csakhogy ez igen nagy vízfogyasztással járhat. Mint Anthony Gomez, a készüléket kifejlesztõ AACE Technologies vezetõje elmondta, a több percig tartó tisztálkodás közben gyakran végig nyitva vannak a csapok. "A mekkai zarándoklat ideje alatt kétmillió hívõ hozzávetõleg 50 millió liter vizet használt fel naponta erre a célra. Az új gép bevezetésével napi 40 millió liter megspórolható lenne" - ecsetelte a két év alatt 2,5 millió dollárból (485 millió forintból) kifejlesztett termék bemutatóján a maláj fõvárosban.

A világon jelenleg több mint 1,7 milliárd muzulmán él, közülük legtöbben a vízben szegény Afrikában és Közel-Keleten. Az AACE Technologies elsõsorban e két régió tehetõsebb országaira számít a darabonként 3-4 ezer dollárba (580-775 ezer forintba) kerülõ készülék értékesítésénél.

Dubaj már érdeklõdött is a termék iránt, amelyet elsõ körben repülõtereken állítanának fel. Az AACE úgy tervezi, hogy irodáknak és mecseteknek is értékesít falra szerelhetõ, hat berendezésbõl álló egységeket.