2024.04.24. - György

Hoppon maradt a mesés vagyonra ácsingózó fengsujmester

Megszületett az ítélet abban a nagy érdeklõdéssel kísért hongkongi örökösödési perben, amelynek tárgya Ázsia egykor leggazdagabb asszonyának mesés, 13 milliárd dolláros vagyona volt. A bíróság egy jótékonysági alapítvány javára döntött, az örökségre ácsingózó fengsujmester, az elhunyt szeretõje üres kézzel távozott.
A volt brit koronagyarmat felsõbíróságán kedden kihirdetett ítéletben Johnson Lam bíró hamisítványnak nevezte azt a végrendeletet, amelyet állítólag a milliárdos örökhagyó, Nina Wang írt és a fengsujmester, Tony Chan mutatott be. A különc asszony 2007 áprilisában halt meg 69 éves korában rákban, de korábban szerelmi viszonyba bonyolódott a most 50 éves Tony Channal.

Nina Wang, volt férje, Teddy és a milliárdos vagyon története évek óta a hongkongi újságok címlapján szerepel. Wangot egy japán figura nyomán kedvesen csak "Little Sweetie" - Kis Cukorfalat - néven emlegették. Arról volt híres, hogy bár dúskálhatott volna a földi javakban, legszívesebben mégis gyorséttermekben evett és olcsó ruhákat hordott. A fengsujmestert - a taoista filozófia bölcsét - azért kereste meg, hogy többek között segítsen tisztázni 1990-ben elrabolt férje sorsát, akinek azóta sem sikerült nyomára akadni.

A bíró bizonyítottnak találta Nina Wang és Tony Chan 2002-ben kezdõdött szerelmi viszonyát, de ez - tette hozzá - önmagában még nem igazolja, hogy az asszony a fengsujmesterre hagyta vagyonát. Mivel az elhunyt a jótékonyságot tartotta a legfõbb értéknek, ezért a hatalmas örökséget (átszámítva 2520 milliárd forintot) a Chinachem Alapítványnak ítélte oda. "Szerelmi kapcsolatukat az idõs hölgy titokban akarta tartani, vele együtt kellett volna a sírba szállnia" - mondta a bíró. A hongkongi perben 36 tanút hallgattak meg.

A pernyertes Chinachem Alapítványt Nina Wang utódai igazgatják. Az alapítvány nevét arról a vállalatbirodalomról kapta, amelyet az asszony férjével, Teddyvel közösen épített fel. A vagyon több száz ingatlanból és vállalatból áll.

Nina Wang férjét az 1990-es évek végén holtnak nyilvánították. Az asszony akkoriban egy szintén nagy feltûnést keltõ perben érte el, hogy a vagyont ráruházzák. Apósa azt állította, hogy meghamisította férje végakaratát.