2024.04.19. - Emma

A tõzegmocsár asszonya kétezer év múltán visszakapta arcát

A kétezer évvel ezelõtt élt asszony, akinek földi maradványaira a Jütland-félsziget északkeleti részén egy tõzegmocsárban bukkantak, visszanyerte arcát.
A "tõzegmocsár asszonyát" 1886-ban lelték meg, viszonylag jó állapotban fennmaradt földi maradványai azóta a randersi kulturális és történeti múzeum gyûjteményében láthatók - olvasható a The Copenhagen Post (http://www.cphpost.dk) angol nyelvû dán napilap online kiadásában.

Bjorn Skaarup szobrász és Niels Lynnerup igazságügyi orvosszakértõ most rekonstruálta az asszony arcát. A koponya mûanyag másolatának segítségével, és ismerve az elhunyt nemét és korát, a páros képes volt meglehetõsen nagy pontossággal rekonstruálni egy halott arcvonásait, beleértve az orr és a száj méretét. Munkájuk során Mihail Geraszimov orosz antropológus által kifejlesztett módszert alkalmazzák: elõször az izmokat és az ínakat "növesztik újra" agyagból, majd a bõrt, s ezután formázzák meg az arcvonásokat.

Az asszony koponyája darabokra tört, a szakértõk véleménye szerint a nõt a pogány isteneknek áldozták fel.

Az áldozat nem volt az a kimondott szépség, de kifejezetten rútnak sem volt mondható. "Egy teljesen átlagos kinézetû asszony volt" - vélekedett Niels Lynnerup, hozzátéve, hogy arcvonásait körülbelül 70 százalékos pontossággal sikerült rekonstruálni.

"Nincs semmilyen lehetõség arra, hogy százszázalékos pontossággal, fényképszerûen keltsük életre valakinek az arcát. Minta nélkül ugyanis lehetetlen megállapítani, hogy pontosan milyenek voltak az elhunyt fülei, vagy a haja, szemöldöke. Nem tudható azt sem, hogy milyen volt a szeme színe, vagy a ráncai. Abban azért biztosak vagyunk, hogy ha valaki, aki találkozott egykoron az asszonnyal, életre kelne, felismerné arcát a rekonstrukció alapján" - hangsúlyozta Niels Lynnerup.