2024.04.19. - Emma

A párok 69 százaléka elégedett kapcsolatával

A párkapcsolatban élõk 69 százaléka elégedett a kapcsolatával - derült ki az Ipsos felmérésébõl.

A válaszadók 73 százaléka harmonikusnak, kiegyensúlyozottnak ítéli férjével, feleségével való kapcsolatát, 19 százalék felemásnak értékeli házasságát, hullámzó érzelmekrõl számoltak be, 8 százaléknál pedig a konfliktusok dominánsak - közölte a piackutató cég szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében.
A húszas éveikben járók és a 60 év felettiek 85 százaléka boldogságban él együtt párjával. A harmincas-negyvenes korosztály 67 százaléka harmonikusnak ítéli házasságát, 22 százalék "a vonzások és taszítások változatosságában" tölti a mindennapokat, 11 százalékuknál a folyamatos viszályok nehezítik az életet. A magasabb státuszban, jómódban élõk házassága nyugalmasabb, mint a nehezebb helyzetben lévõké.

Az élettársakként együtt élõk 62 százaléka kiegyensúlyozottnak minõsíti párkapcsolatát, egynegyedük pozitív és negatív idõszakok váltakozásáról számolt be, míg 13 százalék mindennapjait a békétlenség határozza meg. A házassági papír nélkül együtt élõ párok kapcsolata akkor harmonikusabb az átlagosnál, ha kiskorú gyermeket nevelnek.

A konfliktusos helyzetben lévõk 36 százaléka úgy érzi, hogy párjánál többet tesz a békés, rendezett hétköznapokért. Ezt a véleménycsoportot szinte kizárólag nõk alkotják. Kizárólag férfiak tartoznak viszont abba a 22 százalékba, akik szerint nem õk, hanem feleségük, élettársnõjük jelenti a harmonikusabb együttélésük zálogát. A vitákkal terhelt kapcsolatok szomorú jövõjét vetíti elõre, hogy csak a válaszadók 42 százaléka tapasztalja magánál és párjánál is a jobbító szándékot.

A harmonikus viszonyban élõk 85 százaléka úgy ítéli meg, hogy társával azonos mértékben járul hozzá a családi idillhez. A felemás, néha békés, máskor vitás viszonyokban is van közös törekvés a kiegyensúlyozottabb élet megteremtése, a megkérdezettek 72 százaléka próbálkozik vele.

A rossz házasságok és élettársi viszonyok javításáért a nõk vállalják a nagyobb részt, s ezt nemcsak õk látják így, hanem a férfiak is elismerik - ezek a legfontosabb megállapításai annak a személyes kérdezés módszerével készült közvélemény-kutatásnak, amelyet az elmúlt héten végeztek az Ipsos munkatársai, a házasságban vagy élettársi kapcsolatban élõket reprezentáló 1000 fõ segítségével.