2024.04.19. - Emma

Az Ajjajjaj lett az év dala

A Back II Black, Jamie Winchester, Szalóki Ági és a Turbo kapta többek között a legfontosabb díjakat a Fonogram zenei díjkiosztóján szerdán este a Millenáris Teátrumban. Az év hazai dala a Quimby együttes Ajjajjaj címû száma lett. Az életmûdíjat Földes László Hobo kapta.

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma a Back II Black Funkybiotikum címû albuma lett, a hazai modern pop-rock album a Turbo cím nélküli lemeze, az év hazai alternatív albuma Jamie Winchester The Cracks Are Showing címû kiadványa lett a zsûri döntése alapján.
Az év hazai klasszikus pop-rock albuma a Back II Black Funkybiotikum címû albuma lett, a hazai modern pop-rock album a Turbo cím nélküli lemeze (Mamazone), az év hazai alternatív albuma Jamie Winchester The Cracks Are Showing (Label 360) címû kiadványa lett a zsûri döntése alapján.

A hazai hard rock-metal kategóriában a The Idoru - Face The Light (szerzõi kiadás/Hammer Music), az év hazai elektronikus zenei produkciói között Andrewboy DirtyDance (CLS) címû kiadványa lett a befutó.

Mókusé az év világzenei albuma

Az év hazai dzsessz albuma Bársony Bálint és Juhász Attila Jazz Quartetjének Sunshine Jazz (szerzõi kiadás/CLS), az év hazai világzenei albuma Szirtes Edina Mókus Tesséklássék (Sony Music), az év hazai autentikus népzenei albuma pedig megosztva a Tükrös Zenekar A mi Mezõségünk (Folkeurópa) és a Magyarpalatkai Banda Palatkaiak a Fonóban (Fonó) címû alkotása lett.

Az év hazai klasszikus zenei albumának Bartók Béla Kórusmûvek 2-jét (elõadó: Cantemus Gyermekkar, Pro Musica Leánykar, vezényel: Szabó Dénes, kiadó: Hungaroton) választották, az év hazai kortárs komolyzenei albuma a Sc.Art The Well-Tempered Universe (Szemtanú Bt.) címû anyaga lett.

Az év hazai szórakoztató zenei albuma kategóriában Bangó Margit kapta a díjat Mulatok, mert jól érzem magam (EMI) címû lemezéért, az év hazai felfedezettjének SP-t hozta ki a zsûri, az év hazai gyermekalbuma Szalóki Ági Gingallója (Folkeurópa), az év hazai dala díjat a Quimby Ajjajjaj címû dala (Tom-Tom Records) kapta. Az év legjobb közremûködõ zenésze Sipeki Zoltán lett.

Lady Gaga nyert

Idén is díjazták azon külföldi kiadók lemezeit, amelyek a hazai piacon is jelen vannak.

Az év külföldi klasszikus pop-rock albumai között a Green Day 21st Century Breakdown (Warner), az év külföldi modern pop-rock albumainak versenyében Lady Gaga The Fame (Universal) címû lemezével nyert, az év külföldi alternatív albumának a Muse The Resistance-ét (Warner), az év külföldi hard rock vagy metal albumának a Rammstein Liebe Ist Für Alle Da-ját (Universal) választották. Az év külföldi elektronikus zenei produkciója David Guetta One Love (EMI) címû kiadványa lett.

Életmûdíjat kapott Földes László Hobo, kiemelkedõ közremûködõ zenészi pályafutásáért Solti Jánost tüntették ki Fonogram-díjjal, különdíjat vehetett át az illegális zenefelhasználás elleni küzdelemért Rátkai Károly rendõr alezredes.

A Fonogram Magyar Zenei Díjat - Arany Zsiráf díj néven - a magyar hanglemezkiadás kiemelkedõ teljesítményeinek, valamint a
nemzetközi hanglemezkiadás Magyarországon kiemelkedõ sikerû és értékû albumainak díjazására alapította a MAHASZ közgyûlése 1992
szeptemberében. A Fonogram-díj egy mûvészi kivitelezésû aranyozott mikrofon.

250 fõs volt a jelölõbizottság

A díjra az elismerés odaítélésének évét megelõzõ két naptári évben Magyarországon megjelent album nevezhetõ. A slágerlisták összesítései alapján legjobbnak talált dalokra egy zeneipari szakemberekbõl, újságírókból, zeneszerzõkbõl, szövegírókból álló 250 fõs jelölõbizottság szavazott. A kiválasztásban részt vett a kiadók által 2005-ben megválasztott Fonogram Bizottság is, amelynek 13 tagja az általa legjobbnak talált 5 nevezettre szavaz.

A Fonogram-díj idén új kategóriákkal is bõvült; az év klasszikus és kortárs komolyzenei albumáról, valamint az év autentikus népzenei albumáról az öttagú Fonogram Komolyzenei és Népzenei Bizottság döntött. Idén kaptak elõször díjat a zenei produktumok létrehozásában jelentõs részt vállaló kísérõzenészek, vokalisták is.

A nevezett albumokat az eladási példányszám alapján is értékelték, ezt a pontszámot kombinálták a jelölõbizottság és a Fonogram Bizottság döntése nyomán kapott pontokkal - a kategóriánkénti összesítés alapján az öt legmagasabb pontszámot elért album minõsült az öt jelöltnek. A gyõztest a jelöltek közül a Fonogram Bizottság tagjai választották ki.