2024.04.25. - Márk

9/11 hatása még ma is érzõdik

A Világkereskedelmi Központ ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás rombolásából származó por és füst még hosszú évekkel késõbb is okozhat fejfájást.
"Tudjuk, hogy sok embernek fájt a feje, akik közvetlenül 9/11 után a Világkereskedelmi Központ körül dolgoztak vagy laktak, de ez az elsõ olyan tanulmány, amely több évvel az esemény után vizsgálja a fejfájásokat" - nyilatkozta a tanulmány szerzõje, Sara Crystal, a New York-i Orvostudományi Egyetem kutatója.
A kutatás során 765 olyan személyt vizsgáltak, akik a Bellevue Kórház Világkereskedelmi Központ Környezeti Egészségügyi Központba jelentkeztek be, és akiknek a 2001-es terrortámadás elõtt nem voltak fejfájásaik. A résztvevõk körülbelül 55 százaléka arról számolt be, hogy ki volt téve a Világkereskedelmi Központ összeomlásából származó porfelhõnek.

Az alanyok azt állították, hogy tapasztaltak fejfájást a vizsgálat kezdetét megelõzõ négy hétben, és a kezdeti porfelhõt belélegzõk valamivel nagyobb valószínûséggel számoltak be fejfájásokról, mint azok, akik nem voltak kitéve a pornak. A fejfájásokat panaszoló személyek nagyobb valószínûséggel számoltak be testmozgás közben fellépõ zihálásról és légszomjról, valamint orrfolyásról vagy orrdugulásról, és reflux betegségrõl a terrortámadás után.

"További kutatásokra lesz szükség a Világkereskedelmi Központ összeomlásakor keletkezett por és gázok behatásának esetleges hosszú távú hatásairól" - mondta Crystal. "Újabb kutatások szükségesek annak megértéséhez is, hogy milyen összefüggés van a fejfájások, más testi tünetek és az elmegyógyászati kérdések között."

A tanulmányt teljes terjedelemében az Amerikai Neurológusok Akadémiájának áprilisi éves ülésén teszik közzé Torontóban.

Medipress