2024.04.25. - Márk

Fõként a 15-19 éves fiatalok ünneplik a Valentin-napot

A Valentin-nap ünneplése Magyarországon a 15-19 éves korosztálynak a legfontosabb, legkevésbé pedig az idõseknek - derül ki a GfK Hungária felmérésének eredményeibõl. A Valentin(Bálint)-napot Magyarországon a felnõtt lakosságnak csupán a harmada ünnepli, s inkább a nõk tartják fontosabbnak, mint a férfiak.
Február 14-ét elsõsorban családi körben töltik, néhányan baráti társaságban vagy kollégákkal ünnepelnek. Míg a hölgyek fõként saját készítésû ajándékkal kedveskednek, addig a férfiak az üzletek polcain keresik a megfelelõ ajándékot - közölte a piackutató intézet szerdán az MTI-vel.

Az ünnep elfogadottsága igen csekély, május 1. és pünkösd mellett ennek a napnak a legkisebb a jelentõsége a válaszadók körében, tízbõl hárman tartják fontosnak. A karácsonyhoz, születés- és névnaphoz vagy a húsvéthoz sokkal inkább ragaszkodnak a megkérdezettek, tízbõl kilencen tekintik fontos eseménynek. A nagy nemzeti ünnepek a képzeletbeli fontossági skálán valahol középen helyezkednek el, tízbõl öten tartják jelentõsnek. A Valentin-nap fõként Budapesten és a nagyobb városokban számít ünnepnek, a kistelepülésen élõk többségének körében ez a nap nem sokban különbözik a többitõl.

Kevesen ismerik az ünnep eredetét, vagyis a 270-ben, ezen a napon kivégzett Szent Valentin pap történetét. Míg például a karácsony eredetének helyes ismerete 86 százalék, a húsvété 78 százalék, addig a Valentin-nap ismeretének az aránya bõven 5 százalék alatti. Legkevésbé a Valentin-nap esetében említik a válaszadók, hogy eszükbe jutna az ünnep eredeti tartalma.

MTI