2024.03.29. - Auguszta

A Facebook törölte 30 rab profilját

Gordon Brown kormányának kérésére törölte 30 brit rab Facebook-profilját a világ legnagyobb közösségi portálja - jelentette be csütörtökön a brit igazságügyi miniszter.
A kormány azt követõen kérte a fegyencek oldalának törlését, hogy több olyan incidensrõl is bejelentés érkezet, amely során a rabok az interneten keresztül szövetkeztek bûnözõkkel és félemlítettek meg áldozatokat.

Miután a kormány kérte, a Facebook 48 órán belül eltávolította az elítéltek profilját - jelezte Jack Staw miniszter. Hozzátette: együttmûködnek a közösségi portállal, hogy a jövõben még gyorsabban töröljék a kifogásolható tartalmú oldalakat.

"Feladatunk, hogy jobb rendszert építsünk ki a Facebookkal, hogy ha mi jelezzük, egy oldal nem megfelelõ, ne kelljen dönteniük, csak nyomják meg a törlés gombot" - mondta a politikus a BBC közszolgálati adónak adott csütörtöki interjújában.

Straw szerint a brit fegyintézetekben ülõ elítéltek rendszerint nem férnek hozzá az olyan internetes szolgáltatásokhoz mint a Facebook, de a raboknak ezúttal sikerült családjukon vagy a rácsok mögé csempészett mobilkészülékeken keresztül frissíteniük profiljukat.

A múlt hónapban a Sunday Times számolt be arról, hogy a például bûnszövetkezetben elkövetett tettekért és emberölésért ülõ gengszterek szabadon kommunikálnak több száz ismerõsükkel a Facebookon, és fenyegetõ tartalmú üzeneteket írnak.

"Egy nap kiszabadulok. Alig várom, hogy bizonyos emberek szemébe nézzek és lássam félelmüket, amikor meglátnak" - idézte lap az üzenetek egyikét.