2024.04.25. - Márk

Dél-afrikai férfi nyerte a homoszexuálisok szépségversenyét

A dél-afrikai Charl Van den Berg nyerte a Worldwide Mr Gay elnevezésû, homoszexuálisoknak rendezett világversenyt Oslóban.
A fokvárosi étteremtulajdonos az utolsó körben tizenkilenc versenytársát utasította maga mögé.

A négynapos, homoszexuálisok számára rendezett szépségverseny célja az volt, hogy megtalálják azt a jelöltet, aki "felelõsségteljesen, nemzetközileg is képviselheti a közösséget az egyenlõség és emberi jogok témakörében".

Tore Aasheim, a szépségverseny producere szerint "a legnagyobb probléma a tudatlanság - sok ember még mindig nem tudja, mit is jelent melegnek lenni". Eric Butter, a verseny fõszervezõje elmondta: meg akarják értetni a fiatalokkal, hogy melegségükkel nincs semmi baj, a szülõknek pedig segíteni szeretnének, hogy átérezzék gyermekük helyzetét.

Annak ellenére, hogy egyre több országban engedélyezik a házasságot vagy az örökbefogadást az azonos nemû pároknak, még mindig nagyon sok homoszexuálisnak kell világszerte hátrányos megkülönböztetéssel, zaklatással vagy a bebörtönzés veszélyével együtt élnie.

Ha közel-keleti, afrikai és ázsiai országokból származó versenyzõ el sem utazott a norvégiai döntõre, mivel féltek a hazájukban rájuk váró megtorlástól.

Nagy volt a zûrzavar a kínai versenyzõ, a végül negyedik helyezést elért Hsziao-taj Muji (Xiaodai Muyi) körül is, részvételét ugyanis meg akarták akadályozni hazájában. A huszonhat éves férfi végül mégis elutazott a versenyre, hogy "példát mutasson másoknak, és kínai melegek százezreit bátorítsa mássága vállalására".

Kínában az azonos nemûek házassága még mindig társadalmi tabunak számít.