2024.03.29. - Auguszta

Meghódította a kritikát Polanski thrillere a félidejében járó Berlinalén

Roman Polanski kapott egy kis haladékot: végre nem harminc éve elkövetett liliomtiprása miatt cikkeznek a rendezõrõl a lapok, hanem a Berlinale versenyprogramjában bemutatott thrillerét méltatják. Sok kritikus máris az Arany Medve-díj nagy esélyeseként emlegeti, holott a filmfesztivál még csak a félidejénél jár.
A Berlinalén kiadott Screen magazin közvélemény-kutatása szerint a nemzetközi kritikusok fej-fej mellett szavaztak Polanski fimjére és az Eu cand vreau sa fluier, fluier (Ha fütyülni akarok, fütyülök) címû román produkcióra. A Der Tagesspiegel címû német napilap által megszondázott német kritikusok is ezt a két filmet emelték ki az eddig lefutott versenyfilmek mezõnyébõl.

A román dráma egy 19 éves elítéltrõl szól, aki a börtönben tudja meg, hogy anyja a kisebb testvérével együtt el akarja hagyni az országot. Kétségbeesett menekülési kísérletként túszul ejt egy börtönben dolgozó nõt.

Polanski, aki 1966-ban Zsákutca címû filmjével egyszer már elnyerte az Arany Medvét, nem lehetett jelen politikai thrillere, a The Ghost Writer (A bértollnok) berlini premierjén, mivel jelenleg svájci házi õrizetben vár kiadatására.

A Robert Harris brit bestselleríró regényébõl forgatott filmje legtöbb kritikusától jó osztályzatot kapott. A The Ghost Writer fõszereplõje Ewan McGregor egy volt kormányfõ (Pierce Brosnan) memoárjainak megírására szerzõdik. Miközben a politikust háborús bûnökkel vádolják, az író kényelmetlen titkokra bukkan az egykori kormányfõ és felesége (Olivia Williams) múltjában. Harris The Ghost címû regénye annak idején vihart kavart, mert sokan felfedezték a nyilvánvaló párhuzamot regényének fõhõse és a korábbi brit miniszterelnök, Tony Blair között.

A versenyen kívül vetített filmek közül sikert aratott Martin Scorsese Viharsziget címû thrillere, a My Name is Khan (Nevem Khan) címû bollywoodi mozi, valamint a graffitimûvész, Banksy elsõ filmes próbálkozása, az Exit Through the Ghift Shop címû dokumentumfilm is.

A Berlinale Werner Herzog német rendezõ által vezetett héttagú zsûrije szombaton adja át a fesztivál díjait.

MTI