2024.04.19. - Emma

Túlélte az egyik mozdonyvezetõ a belgiumi vasúti katasztrófát

Súlyos sérülésekkel, de túlélte az egyik mozdonyvezetõ a Brüsszel melletti vasúti szerencsétlenséget - derült ki brüsszeli sajtójelentésekbõl. A La Derniere Heure címû napilap úgy tudja, annak a vonatnak a vezetõjérõl van szó, amely a feltevések szerint figyelmen kívül hagyta a tilos jelzést. Vasúti illetékesek jelezték, hogy amint a sérült állapota lehetõvé teszi, kihallgatják a történtekrõl, de ez akár napokba is telhet.
A rendõrség hamarosan megkezdi a két mozdony speciális adatrögzítõ berendezésének, fekete dobozának átvizsgálását is. A Brüsszeltõl 15 kilométerre fekvõ Halle flamand városnál hétfõ délelõtt frontálisan ütközött két zsúfolt személyvonat. A szerencsétlenségben 18-an vesztették életüket, 125-en megsebesültek.

EPAKedden még folytatódott a romok eltakarítása a katasztrófa helyszínén, és délelõtt még mindig nem zárták ki esetleges újabb áldozatok lehetõségét. A karambolt - továbbra sem bizonyított - feltételezések szerint a tilos jelzés figyelmen kívül hagyása okozta. Ez utóbbi pontos okát a remények szerint a fekete doboz adatai és a szóbeli tanúvallomások alapján sikerül majd megállapítani.

A hallei Belgium harmadik legsúlyosabb vasúti balesete volt, az országban huszonöt éve nem történt ennyi emberéletet követelõ vonatszerencsétlenség. A katasztrófa ráadásul kevesebb mint három héttel azután következett be, hogy Liege-ben felrobbant egy lakóépület, és 14-en meghaltak. A keddi belga sajtó elsõsorban a vasúti közlekedés biztonságáról cikkezett, annak hiányosságait kutatva.

Az országban a vasútvonalak többségét már felszerelték olyan rendszerrel, amely tilos jelzésre automatikusan megállítja a vonatokat, azonban még nem minden mozdonyt láttak el a rendszerhez kapcsolódni képes berendezéssel. Kedden az ország több városában sztrájkba léptek a mozdonyvezetõk, tiltakozva a rossz munkakörülmények ellen. A szakszervezetek felhívták a figyelmet arra, hogy a belga vasútnál munkaerõhiány van, és túlterheltek, agyonhajszoltak mind a mozdonyvezetõk, mind a biztonsági alkalmazottak. Továbbra sem közlekedett Brüsszel és Párizs között a Thalys, illetve Brüsszel és London között az Eurostar szupervonat.

MTI