2024.04.18. - Andrea, Ilma

Vulkán kráterébe zuhant egy amerikai hegymászó

A Szent Ilona-vulkán kráterébe zuhant egy tapasztalt amerikai hegymászó Washington államban, és bár késlekedés nélkül hozzáláttak kimentéséhez, már csak a holttestét tudták felszínre hozni.
Az 52 éves férfi helyi idõ szerint hétfõ délután szerencsésen megmászta a behavazott tûzhányót, majd a kráter peremére állt, hogy lefényképeztesse magát. Súlya alatt azonban beszakadt a hó, és társa szeme láttára a mélybe zuhant. A szerencsétlenül járt hegymászó több mint 450 méteres mélységben, egy jeges sziklaperemre csapódott.

Egy helikopteres mentõegység azonnal nekilátott kiszabadításához, de az erõs szél, a vastag felhõzet és az est beállta miatt próbálkozásuk kudarcba fulladt. Másnap reggel sûrû köd és erõs lavinaveszély hátráltatta munkájukat. A mentõhelikopterrõl csak délután fedezték fel a férfit, aki akkor már nem mutatott semmilyen életjelet. Sikerült leereszkedniük a közelébe: bebizonyosodott, hogy az illetõ halott. Tetemét kiemelték a kráterbõl, a halál pontos okát törvényszéki orvos szakértõ állapítja majd meg.

A Los Angeles Times címû újság úgy tudja, hogy az áldozat, Joseph Bohlig gyakorlott hegymászó volt, már 68-szor kapaszkodott fel a tûzhányóra.

A Seattle-tõl 150 kilométerre délre fekvõ Szent Ilona-hegyhez fûzõdik az Egyesült Államok történetének legtöbb áldozatot követelõ vulkánkitörése. A tûzhányó 1980 májusában teljesen váratlanul, óriási robbanással lépett mûködésbe: 57 ember halálát okozta, és több mint 250 házat döntött romba. A hegy 400 méterrel, 2549 méteres magasságúra suvadt, a vulkánból felemelkedõ hamufelhõ 15 napon át kavargott a Föld körül.