2024.03.29. - Auguszta

Kidobták az ukrán focicsapatot a Harrodsból

Kidobták az ukrán Sahtar Donyeck labdarúgócsapatát a londoni Harrods luxusáruházból, mert túl sokan voltak és öltözetük sem felelt meg a hely szellemének.
Az incidens külön pikantériája, hogy a donyeckiek a londoni Fulham együttesével készülnek Európa Liga-összecsapásra - márpedig a Harrods és a Fulham egyaránt Mohamed el-Fayed brit-egyiptomi mágnás tulajdona.

Csütörtöki londoni sajtóbeszámolók szerint az ukrán csapat edzésrõl elszabadulva, tornacipõben és melegítõben próbált látogatást tenni az elegáns Knightsbridge kerület közepén emelkedõ, vöröstéglás áruházban. A biztonsági személyzet azonban a bejáratnál feltartóztatta a focistákat, mondván: ruházatuk nem felel meg a ház elõírásainak.

A sportolók hiába magyarázták, hogy õk az az ukrán csapat, amelyik a tulaj klubjával készül megmérkõzni, érveléseik süket fülekre leltek.

Miután kiderült a súlyos baki, a Harrods elnézést kért. Magyarázó nyilatkozatában a cég már nem tért ki az elzavart focisták öltözetére, viszont leszögezte: vannak nagyon forgalmas idõszakok, amikor az áruház nem tud fogadni nagy létszámú csoportokat.

A csapat szóvivõje válasznyilatkozatában csak annyit közölt: az együttes tagjai sajnálatos módon otthon hagyták szmokingjaikat, mert nem tudták, hogy ez szükséges a vásárláshoz.

A The Times csütörtöki kommentárja szerint a Harrods valószínûleg jókora bevételtõl esett el, hiszen az ukrán labdarúgás élvonala "úszik a pénzben", és a Sahtar játékosai között akad, aki évi kétmillió fontnak (620 millió forintnak) megfelelõ fizetést húz.

A fényûzõ belsõ környezetet és választékot kínáló Harrods jóval több mint áruház: London egyik kiemelt látványossága, amelyben rendszerint több a turista, mint a vásárló.

A patinás intézmény emellett zarándokhely is. A néhai Diana hercegnõ halálának évfordulóján minden évben kisebb emlékkiállítás látható a kirakatban, tekintettel arra, hogy Diana - Károly brit trónörökös volt felesége - az életét kioltó, csaknem 13 évvel ezelõtti párizsi autószerencsétlenség idején Dodi Fayednek, Mohamed el-Fayed fiának a szeretõje - az idõsebbik Fayed szerint eljegyzett menyasszonya - volt.