2024.04.18. - Andrea, Ilma

"Mikroblogger" letta kínai államfõ

Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök is beállt az interneten kommunikáló államférfiak sorába, és "mikrobloggerként" máris 14 ezer követõt számlál a Zsenmin vejpo (Renmin weibo) hivatalos közösségi oldalon.
Hu Csin-tao a Kommunista Párt fõtitkáraként, Kína és a Központi Katonai Bizottság elnökeként mutatkozott be a "nép közösségi oldalán", bár fényképet nem csatolt profiljához. A http://people.com.cn címen elérhetõ portált a hatóságok indították. A honlap gazdái hivatalosan is megerõsítették, hogy valóban az elnök az, aki bejegyzéseket ír.

A vezetõnek 24 óra leforgása alatt mintegy 11 ezer követõje akadt, hétfõn már 14 ezer "barátja" volt az elnöknek.

A Zsenmin vejpo a közelmúltban indult el, és szakértõk szerint a kínai kormány újabb fontos gesztusaként értékelhetõ, hogy közelebb hozzák egymáshoz az állampolgárokat.

Kínában a hatóságok szigorú ellenõrzés alatt tartják a világhálót, több ezer oldalt szüntetnek meg azok "nem megfelelõ" tartalma miatt. Más honlapok - például a Facebook és a Twitter közösségi portálok vagy éppen a YouTube - korlátozottan mûködhetnek. Mindezek ellenére az ázsiai országban rohamléptekkel fejlõdik az internet világa, amely immár 384 millió kínai felhasználót számlál.