2024.04.19. - Emma

Sörivó Jézus okozott felháborodást az indiai keresztények között

Óriási felháborodást váltott ki egy indiai város keresztény közösségében, hogy Jézust kezében sörösdobozzal és cigarettával ábrázolták egy általános iskolásoknak szánt tankönyvben.
A könyvbõl a katolikus egyház által fenntartott iskolákba is jutott a többségében keresztények lakta Meghálaja szövetségi államban, itt fedezték fel a bálvány szó kezdõbetûjét szemléltetõ és erõsen kifogásolható képet.

"Mélyen megrázott és megsértett bennünket, hogy ilyen arcátlan módon ábrázolták Jézus Krisztust. Elítéljük azt, hogy a kiadóból teljes mértékben hiányzik a vallások iránti tisztelet" - mondta hétfõn Dominik Dzsala, az egyházmegye érseke.

A rendõrség vizsgálatot indított, hogy megtalálja az újdelhi székhelyû könyvkiadó, a Skyline Publications tulajdonosát, akit "vallási érzelmek megsértése" miatt köröz - jelentette ki az India északkeleti részén fekvõ város, Sialung rendõrfõnöke.

A katolikus egyház megtiltotta a vétkes kiadó minden tankönyvének használatát iskoláiban, tiltakozó vezetõi pedig nyilvános bocsánatkérést követelnek. Meghálaja szövetségi állam kormánya is elítélte az "istenkáromló cselekedetet".

Egy helyi angol nyelvû újság, a The Shillong Times szerint a Skyline Publications bocsánatot kért a keresztény hívõk megsértése miatt, de arra nem adott magyarázatot, hogyan tehetett közzé egy ilyen képet. A kiadóvállalat idõközben elkezdte visszavonni a már kiküldött tankönyveket - írta az újság a Skyline közleményére hivatkozva.

India több mint 1,1 milliárd lakosságának többsége hindu, a keresztények aránya 2,3 százalék.