2024.03.29. - Auguszta

Elhunyt Vlagyimir Motil, a szovjet "eastern" megteremtõje

Elhunyt Vlagyimir Motil, a Hárem a sivatagban címû elsõ szovjet western, avagy "eastern" rendezõje hétfõn, 82 éves korában, tüdõgyulladásban.
Vlagyimir Motil briliáns örökséget hagyott maga után az orosz filmben és kultúrában. Igazi mester volt, kifinomult mûvész és hihetetlenül nagy tehetséggel megáldott rendezõ - méltatta az elhunyt alkotót Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök.

Motil 1969-ben a Hárem a sivatagban (Bjeloje szolnce pusztinyi) címû kalandfilmmel írta be nevét hazája filmtörténetébe, a kultfilmmé vált alkotást az orosz ûrhajósok ma is minden alkalommal megnézik, mielõtt a világûrbe indulnak.

A film a Kaszpi-tenger mellett játszódik az 1917-es forradalom és a polgárháború után: egy a Vörös Hadseregtõl leszerelt katona a húszas évek elején hazatérve kénytelen egy kommunistaellenes muzulmán vezér háremét õrizni, miközben a bej nem nyugszik bele, hogy feleségei a vörösök fogságában maradjanak. A kulturális sokkot bemutató történet mind a mai napig töretlen népszerûségnek örvend.

Motil lengyel bevándorló család sarja. Családját már a legelsõ sztálini tisztogatásokkor bezárták, apja meghalt a fogságban. Anyjával az Ural északi részére számûzték, s csak 1960-ban forgathatta elsõ filmjét, amelyet még számos követett. A hatóságokkal soha nem békült ki: hosszú éveken keresztül nem utazhatott külföldre, mert nem kívánt egyik állami stúdióhoz sem csatlakozni.

Utolsó filmje 1987-ben a televízió számára készült A nagy Ványa (Velikij Vanya) címmel.