2024.04.20. - Tivadar

Poszívómúzeum

Nagy-Britannia elsõ porszívómúzeumát teremtette meg egy korábban takarítóként dolgozó brit férfi, aki már gyermekkora óta rajong a zajos masinákért.
A barátai és rajongói körében csak Mr. Porszívóként emlegetett 30 éves James Brown azért nyitotta meg a különleges múzeumot, mert szerinte az emberek ma már nem veszik elég komolyan a porszívók jelentõségét. Brown Nottinghamshire megye Eastwood nevû városában mûködõ üzletében állította ki gyûjteményét. Úgy tûnik, hogy az egykori bányászváros lakói hatalmas érdeklõdést mutatnak a különleges tárlat iránt - írta a The Daily Telegraph címû brit napilap internetes kiadása.

Az egykor a megyei közösségi ház gondnokaként dolgozó Brownnak már nyolcévesen az volt a legfõbb vágya, hogy legyen egy saját porszívója. Így mikor a szeméttelep tetején egyszer megpillantott egy vörös Goblin 800-as modellt, azonnal hazavitte és kitakarította a gépet, amely újra mûködõképes lett. "Az volt életem egyik legcsodálatosabb élménye" - emlékszik vissza.

Gyûjteményének legértékesebb darabjai, két amerikai gyártmányú Kirby 'Ultimate G" porszívó, amelyek egyenként 2500 fontot (770 ezer forint) érnek.

"Az egyik érdekessége a porszívóknak az, hogy bár alaptechnológiájuk szinte alig változott az évek során, a készülékek azonban mégis folyamatosan fejlõdtek" - mondta Brown, aki vendégségben gyakran azzal szórakoztatja a társaságot, hogy a motor zúgásáról azonosítja be a házigazda porszívóját.

"Mikor elõször megjelent a porszívó, akkor mindenki csodálta. A gazdag családok szinte partit adtak volna örömükben, hogy megszerezték elsõ készüléküket. Ma már természetesnek vesszük õket, de engem továbbra is lenyûgöznek" -mondta. Régen a szõnyegeket, függönyöket és egyebek mindig a házon kívül kellett kiporolni. A legelsõ takarítógépek inkább csak szétfújták és nem felszívták a port a házban.

A nagy áttörést aztán a 19. század eleje jelentette, amikor Hubert Cecil Booth, angol mérnök elkészítette az olajüzemû porszívót, a mai porszívók õsét. Akkora volt, hogy lovas kocsival kellett egyik helyrõl a másikra szállítani, és szó szerint kiszívta a takarítandó épületbõl a koszt, mivel "teste" az utcán dübörgött. Hatásfokuk ugyanakkor meghökkentõen jó volt: negyed tonna port képes volt kiszívni egy éjszaka alatt egy West End-i nagyáruházból.

Néhány év múlva pedig W.H. Boss Hoover vette meg a szabadalmi jogot és nem sokkal késõbb piacra dobta a Model 0 nevû gépet. A porszívómúzeumos Brown maga sem hitte, hogy ekkora lesz az érdeklõdés tárlata iránt.