2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Egyre több norvég tengerész kövér szakmájához

Túl kövérek lettek a hajózáshoz, így egyre több norvég tengerésznek kell felhagynia szakmájával és a szárazföldön keresnie boldogulását - számolt be szerdán az Aftenposten címû napilap.
A tavalyi évben 511 tengerésztõl vonták meg a hatóságok a munkaengedélyt, mert már nem feleltek meg az egészségügyi követelményeknek - értesül a norvég újság. Ez az arány 20 százalékkal haladja meg a 2008-ban eltanácsolt tengerészek számát. Az Aftenposten szerint - háttérbe szorítva a hallással és a látással összefüggésben lévõ bajokat - az egészségügyi problémákban egyre nagyobb szerepet játszik a súlyfelesleg.

Azért volt, akinek sikerült megszabadulnia a "ballaszttól", a 42 éves Per-Jarle Voksö kapitány például mûtétnek köszönhetõen tudta megõrizni állását. A beavatkozás segítségével sikerült súlyát 168 kilogrammról 100-ra csökkenteni.

A Norvégiában érvényben lévõ szabályok szerint a tengerészek testtömegindexe maximun 35 lehet. A BMI néven ismert táblázat szerint a normális érték 18,5 és 25 között mozog, a szám a testmagasságnak és a súly arányának összevetésébõl jön ki.