2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Államnak tartozó állami alkalmazottak

Több mint 50 ezer közalkalmazott - köztük 400 adóellenõr - tartozik az államnak közlekedési bírsága, adója megfizetésével Bulgáriában - derítette ki egy kampányszerû ellenõrzés.
A kormány által kezdeményezett vizsgálat célcsoportja a közalkalmazottak serege, célja pedig, hogy lesújtson a csalókra és növelje az állam bevételét a recesszió sújtotta országban, egyúttal javítson Bulgária külföldi megítélésén: mutassa az elszántságot a korrupció és bûn elleni harcban.

Az ellenõrzésen fennakadt 400 adóellenõr közlekedési bírságtartozását rögvest le is vonják februári fizetésükbõl. A további ötvenezer közalkalmazott befizetetlen adóját és bírságait márciusban rendeztetik.

Bulgáriának azért is fontos az "öntisztulás", hogy az Európai Uniótól segélyekhez jusson. Az EU ugyanis 2008-ban eurómilliókat fagyasztott be a csalások miatt. Kérdéses azonban, hogy Brüsszel elegendõnek találja-e a tavaly júliusban hatalomra került bolgár kormány ténykedését, mivel - több politikai elemzõ és EU-diplomata szerint - eddig csak a kishalakkal foglalkozott a kabinet, az igazán nagy adócsalókat és hatalmaskodó oligarchákat megkímélte.