2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Többezres aktfotózás a sydneyi Operaház elõtt

Több mint 5 ezer ember vetkõzött meztelenre Spencer Tunick New York-i fotómûvész kedvéért a sydneyi Operaház elõtt hétfõn.
Az ausztráliai õsz elsõ napján, egy hûvös, borongós reggelen tartott fotózás egyúttal a hétvégén megrendezett sydneyi melegfelvonulás újbóli megünneplése is volt.

Tunick arra kérte a résztvevõket, hogy vegyenek fel különbözõ - álló, fekvõ, ölelkezõ - testtartásokat. "Azt akarom, hogy minden pár ölelje át és csókolja meg egymást, a barátok is csókolózzanak össze, az idegenek pedig csak tegyék, amihez kedvük van" - mondta a mûvész a több mint egy órán át tartó fotózáson.

Néhány résztvevõ csodálkozott, mennyire aszexuális volt az esemény. "Azt hittem, egy kicsit kínos lesz, de végül vicces volt; amikor meztelen vagy és mindenki más is meztelen, úgy érzed, mintha fel lennél öltözve, mert mindenki ugyanúgy néz ki" - mondta az egyik statiszta, aki parókát viselt, hogy kitûnjön a tömegbõl. "Nagyon fura élmény, mivel azt hiszed, hogy lesz valami szexualitás a levegõben, de végülis nincs semmi ilyen" - magyarázta.

Spencer Tunick már közel száz hasonló installációt hozott létre világszerte. Saját bevallása szerint mûvei nem exhibicionista vagy erotikus indíttatásból készülnek, céljuk inkább az, hogy rávilágítsanak az élet sérülékenységére a durva városi környezetben.

Ez az érv azonban nem hatotta meg az amerikai hatóságokat: Tunickot hazájában már hétszer letartóztatták.

A 43 éves New York-i mûvész eddigi legnagyobb installációját a mexikóvárosi Zócalo-téren hozta létre, ahol 2007. május 6-án nem kevesebb, mint 18 ezer embert fényképezett.