2024.04.16. - Csongor

Egyre több férfi tesz zaklatás miatt panasz Amerikában

Tíz év alatt a kétszeresére nõtt a férfiak által szexuális zaklatás miatt benyújtott panaszok száma az Egyesült Államokban.
Az amerikai foglalkoztatási és esélyegyenlõségi hivatal szerint egyre nõ az olyan férfiak száma, akik munkahelyükön válnak szexuális zaklatás áldozatává. A tavaly jelentett mintegy 12 700 esetbõl kétezerben férfiak voltak a sértettek.

"Természetesen elképzelhetõ, hogy a férfiaknak több zaklatásban van részük, de az is lehet, hogy a szám azért nõ, mert egyre többen merik felvállalni a történteket" - mondta a bizottság egyik jogi képviselõje.

A férfiakat érintõ munkahelyi zaklatási ügyekben elõfordul, hogy a nõi vezetõ enged meg magának nem megfelelõ viselkedést, a legtöbb esetben azonban a zaklató maga is férfi. Ennek hátterében állhat nem viszonzott romantikus közeledés, de az is, hogy a zaklató vélt vagy valós homoszexualitása miatt üldözi áldozatát. Az is elõfordulhat, hogy egy férfit azért zaklat feljebbvalója, mert nem tartja elég "férfiasnak" az adott munkához.

"Azt hiszem, a férfiaknak talán nehezebb panaszt tenniük, mert zavarba hozza õket. Ha errõl beszélek, az én gyomrom is kavarog" - mondta az egyik áldozat.