2024.03.29. - Auguszta

Christoph Waltz, az Oscar-díjas osztrák

Aligha kételkedett benne bárki, hogy Christoph Waltz osztrák színész, a Becstelen Brigantyk sztárja az Oscar-díjat is megkapja, hiszen már szinte minden díjat begyûjtött zseniális alakításáért. Pedig a sikeres európai színészrõl korábban alig tudott valamit Hollywood.
"Oscar és Penélope. Ez több mint fõnyeremény!" - ünnepelte diadalát az Oscar-színpadon a vasárnap esti gálán az 53 éves színész, amikor Penélope Cruz átnyújtotta neki a szobrot. De a lelkendezés közepette nem feledkezett meg a második világháborús film rendezõjérõl, Quentin Tarantinóról sem. "Félelmet nem ismerõ felfedezõként" méltatta, aki mesteri módon készítette el a produkciót. "Ezért lehetek most itt" - hangsúlyozta Waltz.

"Ez eszméletlen. Fantasztikus. Nagy élmény, és holnap biztos sajnálni fogom, hogy már vége" - mondta a színfalak mögött az amerikai díjszezonbeli diadalmenetérõl, ami az Arany Glóbusz-díjjal kezdõdött, a hollywoodi színészcéh díjával folytatódott és most az Oscarban ért el a csúcspontjára.

A Brigantyk nyolc Oscar-jelölést kapott, köztük a legjobb filmét, de Waltz tudta egyedül az aranyozott szoborra váltani a lehetõséget. A filmben Brad Pitt játszotta ellenfelét: az amerikai nácivadász örök bélyegül horogkeresztet vág a könyörtelen és gátlástalan zsidóvadász, Hans Landa ezredes (Waltz) homlokába.

Werner Faymann osztrák szövetségi kancellár az elsõk között gratulált a színész sikeréhez.

"Christoph Waltz Oscar-díja egy kivételes osztrák színész újabb nagyon megérdemelt kitüntetése " - fogalmazott közleményében. Egyúttal megjegyezte, hogy Waltz immár azon kevés osztrák közé tartozik, akinek ilyen módon sikerült bekerülniük a nemzetközi filmtörténetbe.

Waltz 1956-ban született bécsi mûvészcsaládban: apja és anyja díszlettervezõk voltak. Operaénekesnek készült, de a hetvenes évek végén egy idõre New Yorkba költözött, ahol Lee Strasberg híres iskolájában képezte magát. Visszatérve Európába a színpadon folytatta karrierjét, és a nyolcvanas évektõl egyre több szerephez jutott a televízióban, majd a mozivásznon is. Alakításait számos díjjal ismerték el.

Egyszer így beszélt munkájáról: "az a szép benne, hogy ami az emberben mélyen el van temetve, ami mindannyiunkban el van ásva, azt egy-egy szerep elõ tudja csalogatni".