2024.04.25. - Márk

Autós üldözés Szegeden

Negyedórányi autós üldözést követõen ittas jármûvezetõt sikerült a rendõröknek elfogni pénteken hajnalban Szegeden. A járõrök Újszegeden figyeltek fel egy Audira, mely bizonytalan úttartással haladt le a Belvárosi hídról. Nosza utánaeredtek, hogy a jármûvet megállítsák és vezetõjét igazoltassák. A gépkocsi sofõrje azonban a jelzések ellenére nagy sebességgel továbbhajtott.
Ennek során az Audi vezetõje több olyan manõvert is hajtott végre, melyek csak azért nem végzõdtek ütközéssel, mert az õt követõ rendõrautó sofõrje gyorsan reagált a helyzetre és irányváltással kerülte el a balesetet. Volt, hogy a jármû menekülés közben félig a járdára is felhajtott, sõt az egyik buszmegállón is áthajtott – az ott várakozók a megálló melletti kerítésre voltak kénytelenek felugrani, hogy ne gázolja el õket az ámokfutó.

Az üldözés során a rendõrautó kereke is megsérült, így csak korlátozott tempóban tudta az autót követni. A Belvárosi hídon átkelve tovább folytatódott a hajsza – az ámokfutó gépkocsit a rendõrautó megkülönböztetõ jelzések használata mellett üldözte. Az esetet az ügyeletnek folyamatosan jelezve késõbb további jármûvek is bekapcsolódtak a hajszába. Az Audi nem átallt egyirányú utcákba is forgalommal szemben behajtani, majd a fél városon át tartó menekülésnek az Öreg-Rókus városrészben egy zsákutca vetett véget. A sofõr még ekkor sem adta fel, gyalog menekült tovább, azonban a rendõrök gyorsan utolérték – egy kerítésrõl szedték le, amelyen át akart mászni.

A 36 éves sofõr még ekkor sem volt együttmûködõ a hatóság embereivel – nem volt hajlandó igazolni magát, és továbbra is megpróbált menekülni, ám most már sikertelenül. A férfi leheletén erõs alkoholszag érzõdött, ittasságát a vérvétel is alátámasztotta. Véralkohol-szintje a bûncselekményi értékhatárt meghaladta, így vele szemben ittas vezetés gyanúja alapján büntetõeljárás indult, vezetõi engedélyének bevonása mellett. Az üldözés során személyi sérülés nem történt.